LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Hovets anställda avslöjar – så är det att jobba för kungafamiljen

23 jul, 2023 
Hanna Bolander
kungafamiljen
Kungafamiljens stab består av flera olika roller där alla har en viktig funktion för att få det kungliga arbetet att rulla på som det ska.
Men hur är det egentligen att jobba för Sveriges kungligheter?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens oväntade möte med David BatraBrand logo
Kungens oväntade möte med David Batra

Kungafamiljen har en hel del personal för att få vardagen att fungera. Den enorma staben som finns till kungen och drottningens förfogande består bland annat av hovflorister, hovdamer, läkare och tandläkare.

En av de viktigaste rollerna i det dagliga kungliga arbetet är rollen som förste hovmarskalk. Göran Lithell har axlat den rollen sedan 2019. Som hovmarskalk är man ytters ansvarig för kungafamiljens officiella framträdanden. Göran är också chef för hovmarskalkämbetet.

– Jag är mycket glad och hedrad för att få möjlighet att arbeta för statschefen och dennes familj, sa Göran i samband med utnämnandet till det ärofyllda uppdraget.

Slottsmästaren Claes Carlsson, som även har titeln hovflorist, arbetar med utsmyckning av slottet med blommor, samt håller i tyglarna vid större evenemang som kronprinsessan Victorias bröllop och Nobelfesten. I en intervju med Svenska Dagbladet berättade han om den speciella upplevelsen att få göra blommorna till Victorias bröllop.

Annons

– Kronprinsessans bröllop var ju något utöver det vanliga – dessutom det första i den generationen. Vi kunde nog inte riktigt föreställa oss vilken uppmärksamhet det skulle få. Det var nog tur eftersom vi hade många stora projekt. Exempelvis gjorde vi stora blomstertavlor av äkta blommor i blindfönstren i Rikssalen där bröllopsmiddagen hölls, sa Claes Carlsson till tidningen.

Kungafamiljens läkare och tandläkare

Om kungafamiljen blir sjuk så finns självklart läkare till hands. Även de kungliga tänderna behöver omvårdnad, då är det hos andra hovtandläkare Anders Ericson som de bokar in en undersökning.

I läkarstaten arbetar förste livmedikus Lars Wennberg, överläkare, och första livmedikus Viveka Frykman-Kull, överläkare.

Annons

Viveka är den första kvinnan att bli livsmedikus. Hon har tidigare berättat för Läkartidningen om hur det är att jobba som kungafamiljens läkare. Hon har bland annat ansvar för kontakt med specialister, hälsokontroller, provtagningar, vaccinationer och att se över reseapotek.

– Man är också med på middagar när det är fest på slottet, då man som livmedikus ansvarar för kungafamiljens gästers väl och ve, säger hon till tidningen.

Det tycker Victorias hovmarskalk om arbetet för kronprinsessan

Kronprinsessan Victoria har också en egen hovstat där Isabella Törngren leder arbetet i rollen som hovmarskalk.

– Jag ser mycket fram emot uppdraget att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna arbeta med planeringen och genomförandet av kronprinsessparets verksamhet, sa hon i ett uttalande på hovets hemsida när det stod klart att hon fått tjänsten.

Annons

Victoria har också en stylist som jobbat nära henne i många år. Tina Törnqvists officiella titel är kammarjungfru. Hon har tidigare berättat om sitt arbete i en intervju med Aftonbladet:

– Jag skannar av marknaden och kollar av alla märken. Jag tar hem det som klär henne och passar för de tillfällen hon ska visa upp sig. Vi har ett samarbete där jag visar, hon ser och vi provar. Hon har ett intresse, det är till slut hon som ska känna att det blir bra, har Törnquist berättat för tidningen.

FOTO: TT

Annons