ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Ändringen på slottet – beslutet efter att prins Carl Philip blivit kung

31 okt, 2022 
Carl Philip och slottet
Prins Carl Philip har fått äran att vara kung under tiden kung Carl Gustaf befinner sig i Brasilen.
Nu avslöjar hovet ändringen som skett på slottet sedan prinsen klivit på tronen.
Annons
KUNGEN – se den officiella trailern härBrand logo
KUNGEN – se den officiella trailern här

Kung Carl Gustaf befinner sig just nu på andra sidan jorden då han besöker Brasilen tillsammans med drottning Silvia och kronprinsessfamiljen. Detta innebär att han behöver en ersättare och därav har prins Carl Philip klivit in som kung under höstlovet. Eftersom kronprinsessan Victoria, som egentligen är näst på tur i tronföljden, också är utomlands har mellanbarnet Carl Philip tagit sig an uppdraget.

Sanningen bakom varför Carl Philip tar över som kung

Varför kungen behöver ersättas under just denna resa har hovet nu förklarat i ett meddelande till Hänt.

”Kungaparet och kronprinsessfamiljen gör i samband med höstlovet en privat familjeresa till Brasilien. Enligt regeringsformen inträder en tillfällig riksföreståndare när statschefen är på avlägsen ort och ej är hemma i Sverige. Med avlägsen ort räknas generellt en plats utanför Europas gränser”, skriver hovet i ett meddelande till Hänt och fortsätter:

Annons

”Varje gång Kungen åker på sådana resor anmäls det till justitieministern i ett brev från Hovet. I brevet anmäler riksmarskalken vem som tjänstgör som tillfällig riksföreståndare – det är nästan uteslutande Kronprinsessan som inträder. Om även Kronprinsessan är på avlägsen ort är det Prins Carl Philip som går in som tillfällig riksföreståndare”.

Kungens konstitutionella plikter brukar däremot aldrig äga rum under tillfällen då statschefen är utomlands, dessvärre kan alltid en kris inträffa och i det läget är det viktigt att det finns en stadschef.

Detaljen på slottet som ändrats sedan prinsen tagit över

I samma veva berättar hovet att det finns en viss detalj på det kungliga slottet som ändrats sedan prins Carl Philip klivit på som tillfällig riksföreståndare.

”Som tillägg kan vi berätta att man kan se om vi har en tillfällig riksföreståndare, då hissas nämligen en tretungad flagga med lilla riksvapnet på Kungl. Slottet. Annars är det alltid en tretungad flagga med det storariksvapnet som är hissad”.

FOTO: TT

Annons