Prinsessan Sofias vägran – tydliga markeringen under middagen

Prinsessan Sofia i svart polotröja. Drottning Silvia i blå aftonklänning.

På den kungliga representationsmiddagen i förra veckan fanns det något på tallriken som prinsessan Sofia vägrade att äta.
Läs här för att veta varför!
0:38

Efter reklamen: Prinsessan Sofias ord om näthat: "Vi vuxna måste ta ansvar"

(0:38)

Prinsessan Sofia, 37, har många strängar på sin lyra. Förutom att vara prinsessa är hon också mamma till tre svenska prinsgossar, hertiginna av Värmland och grundare av den ideella hjälporganisationen Project Playground.

Men är prinsessan Sofia kräsen när det kommer till mat? Nja, men under en kunglig representationsmiddag nyligen visar det sig att Sofia följer en del regler för vad hon äter. Regler som inte riktigt följer den kungliga traditionen.

Ola-Conny kan stoppas helt – stora ilskan: ”Sagt ifrån”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia stora livsförändring – efter kungens beslut

Sofia blev prinsessa när hon gifte sig med prins Carl Philip, 42, i juni 2015. Tillsammans har prinsparet tre vackra söner; prins Alexander, 5, prins Gabriel, 4, och prins Julian, 1.

År 2019 tog Carl Philips far, kung Carl XVI Gustaf, 75, ett beslut för familjen. Beslutet annonserades i tv-programmet Kungahuset, som sänds traditionsenligt i mellandagarna efter julafton, för att sammanfatta det kungliga året.

Vad var det för beslut då och hur påverkades prinsparet? Jo, beslutet innebar att prinsparet fortfarande är kungliga högheter. Det vill säga att de representerar kungahuset och omfattas av apanaget. Däremot är deras söner inte längre kungliga högheter, representantsskyldiga eller apanagetillrättigade.

På frågan om de ser det som ett bra beslut verkar båda tycka det.

– Ja, det tycker jag. Det är en möjlighet för våra pojkar att skapa den framtid de skulle vilja ha. Med utbildning och jobb, sade Carl Philip i programmet då.

– Vi vill inte säga friare, för då är det någon som inte är fri och så ser ju inte vi det. Det här livet ger ju fantastiska möjligheter också, sade Sofia.

Kan Tone Sekelius tänka sig vara med i Let's dance?

Se klippet här!

Prinsessan Sofias vägran – därför åt hon inte maten på festen

Men möjligheten att påverka varandra går åt båda hållen. Sofia har nämligen påverkat hela kungafamiljen när det kommer till kosthållning.

Det är nämligen så att prinsessa Sofia är vegeterian; en kost som innebär att man helt utesluter kött och istället ersätter dem med växtbaserade alternativ. Något som anses ha positiva hälsoeffekter och en lägre klimatpåverkan.

I en krönika i Expressen berättar kungliga kolumnisten Karin Lennmor att övriga kungafamiljen nu äter vegetariskt i större utsträckning, till och med på självaste julbordet. Något som hade varit helt otänkbart förr i världen när man frossade i spädgrisar för att påvisa välstånd. Karin resonerar att Sofia definitivt haft ett finger med i spelet i förändringen framåt.

Men på den kungliga representationsmiddagen förra onsdagen, den 6 april, var det inte mycket som passade den progressiva prinsessans diet. På menyn stod ångad norsk kungskrabba, följt av stekt isländsk marulk och stekt- & bräserat vårlamm. Slutligen en sorbet med citronmaräng till efterrätt. Det vill säga, inte så mycket utöver efterrätt som prinsessan kunde smaska på.

Vi gissar dock att köket vid representationsmiddagen säkert kunde hjälpa till att anpassa Sofias rätter så att hon kunde njuta av god mat utan att bryta mot kosthållningen!

Bland gästerna fanns bland annat representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv och kultur.

Bland gästerna fanns bland annat representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv och kultur.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
Prinsessan Sofia fördes till bordet av Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk och hade på sin högra sida Islands ambassadör Hannes Heimisson.

Prinsessan Sofia fördes till bordet av Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk och hade på sin högra sida Islands ambassadör Hannes Heimisson. De alla tycks ha något som liknar ett knäckebröd framför sig på tallriken...

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

FOTO: Jessica Gow/TT, Fredrik Sandberg/TT

SENASTE NYTT!