hänt exklusivt

Prinsessan Sofias frånvaro – tar ett steg tillbaka

Prinsessan Sofia och prins carl philip

Olika åtaganden och plikter ingår i kungligheternas vardag.
Men inte för prinsessan Sofias del – som nu syns ta ett steg tillbaka.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så ser det ut när prinsparet jobbar – se klippet här
0:25

Efter reklamen: Så ser det ut när prinsparet jobbar – se klippet här

(0:25)

Slå på ljud

Kungafamiljen har en fullspäckad kalender under våren. I år firar kung Carl Gustaf 50 år som Sveriges statschef. Som en del av firandet av 50-årsjubileumet på tronen besöker kungen och drottning Silvia dessutom Sveriges 21 län under 2023.

Även kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip har olika åtaganden. Men prinsessan Sofia syns ta ett steg tillbaka.

Prinsessan Sofias plikter – tagit ett steg tillbaka

I den kungliga kalendern med kungafamiljens officiella program framgår det att prinsessan Sofia har två uppdrag från och med den 24 april fram till september.

Den 24 april har prinsessan Sofia och prins Carl Philip styrelsemöte i Project Playground. Project Playground grundades 2010 och visionen är en värld där varje barn och ungdom växer upp med en tro på framtiden och möjligheten att påverka sitt eget liv i en positiv riktning, står det på hemsidan.

Den 25 april är det närvaro vid seminarium om forskning inom Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) för prinsparet.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Hovet om prinsessa Sofias åtaganden

I ett mejl till Hänt skriver hovet att det endast publiceras ett urval av programpunkter.

”Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia närvarar vid seminariet den 25 april. Som vi nämner på hemsida ingår, i Kungl. Familjens dagliga uppdrag, interna möten, förberedelser och företräden för både enskilda och organisationer. Utöver det har Kungl. Familjen även många officiella programpunkter och resor runt om i Sverige och utlandet. I kalendern publiceras ett urval av dessa programpunkter.”

Efter kungens beslut att att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte ska tillhöra kungahuset så har även Carl Philip och Sofia tagit ett steg tillbaka från de officiella plikterna.

Nu satsar de istället på sina egna organisationer. En anledning till att prinsessan Sofia inte har lika många åtaganden.

FOTO: TT / Christine Olsson

FRÅN FÖRSTASIDAN