LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias fastigheter – okända lyxarvet

27 mar, 2023 
André Färnsveden
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia köpte nyligen ett fritidshus i Älvdalen, Dalarna.
Men i sin ägo har de allt fler fastigheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så ser det ut när prinsparet jobbar – se klippet härBrand logo
Så ser det ut när prinsparet jobbar – se klippet här

Prins Carl Philip, 43, och prinsessan Sofia, 38, gjorde sitt första framträdande som ett officiellt par 2014 och kort därefter friade prinsen till sin flickvän. Året därpå var det dags för det storslagna bröllopet.

Villa Solbacken på Djurgården

Idag bor makarna i Villa Solbacken på Djurgården med barnen, prins Alexander, 6, prins Gabriel, 5, och prins Julian, 2. Huset tillhörde tidigare prins Bertil, kung Carl XVI Gustafs, 76, farbror, och Carl Philips gudfar. Carl Philip fick ärva huset från sin gudfar med förbehållet att Bertils fru, prinsessan Lilian skulle få nytta det livet ut, vilket hon gjorde fram till 2013 när hon avled.

2015 genomgick villan en totalrenoveringen både invändigt och utvändigt där man bland annat ändrade planlösningen och tillsatte balkonger. Två år senare flyttade prinsparet in.

Villa Solbacken på Djurgården.

Ökenäs gård i Trosa

Men det är inte den enda fastigheten som prinsen har ärvt. Han fick även Ökenäs gård i Trosa, av gymnasieläraren Bertil Jonsén, som prinsen träffade när Bertil frivilligt arbetade på kung Carl Gustafs torpedbåt T46. Bertil saknade både fru och barn och tilldelade sina förmögenheter till prinsen som han hade kommit nära.

Annons

Det var på Ökenäs gård som prins Carl Philip friade till hustrun, något han gett en förklaring till under en pressträff samma dag.

– Vi var på ett ställe som vi älskar väldigt mycket, ute på landet. Vårt land, sa prinsen.

Men förutom den stora gården på nästan 100 hektar fick även prinsen en bostadsrätt på Lidingö av prinsen, som han senare sålde för 3,4 miljoner.

Prins Carl Philips bostad Ökenäs gård.

Prins Carl Philips hus i Sunne, Värmland

När prinsen föddes tilldelades som bekant Värmland som hertigdöme av kungen. Prinsen har därför en stark koppling dit och besöker ofta Värmland både för jobb och privat.

Prinsen äger ett fritidshus där som han fick i dopgåva av värmlänningarna. Det är byggt 1989 och är 185 kvadrat.

Prinsparet har köpt ett fritidshus i Älvdalen

Prins Carl Philips hustru prinsessan Sofia, är född och uppvuxen i Älvdalen och hennes föräldrar bor även kvar i orten. Av den anledningen bestämde sig nyligen prinsparet för att slå till på ett fritidshus i området. Expressen kunde avslöja att slutpriset för husköpet landade på 870 000 kronor, vilket en hel del över utropspriset på 375 000.

Annons

Det stämmer. Prinsparet har privat köpt en fäbod i Dalarna. Privata fastigheter kommenterar inte hovet”, skrev Margareta Thorgren hovets informationschef hon till Expressen.

Prinsessan Sofias lägenhet i Kapstaden

Prinsessan Sofia arbetar med organisationen Project playground, vilket betyder att hon med jämna mellanrum måste resa till Sydafrika. Därför köpte prinsessan 2014 en lägenhet i centrala Kapstaden, som är bevakat dygnet runt. Den är 72 kvadratmeter stor och gick för runt 1,9 miljoner svenska kronor.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons