prinsessan sofia

Därför pratar hela världen om prinsessan Sofia – bryter mot regeln: ”Inte passande”

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia har genom åren uppmärksammats för sin eleganta klädstil, både nationellt och internationellt.
Under det nederländska statsbesöket bröt hon dock mot en kunglig etikett.
Prinsessan Sofias ord om näthat: "Vi vuxna måste ta ansvar"
0:38

Efter reklamen: Prinsessan Sofias ord om näthat: "Vi vuxna måste ta ansvar"

(0:38)

Slå på ljud

Prinsessan Sofia, 37, och prins Carl Philip, 43, träffades i Båstad 2009 och sedan dess har deras kärlekssaga varit ett faktum. Sofia grundades snabbt i sin roll som prinsessa och etablerade sig tidigt som en trendsättare. Genom åren har hon uppmärksammats för sin eleganta klädstil och att hon många gånger lyfter svenska kreatörer och modehus.

Prinsessan Sofias uppmärksammade klädstil

Inte minst har hennes klädstil uppmärksammats i Sverige men hon har även fått internationella hyllningar för sin stil. År 2020 utsåg modemagasinet Instyle den svenska prinsessan till en av världens bäst klädda kungligheter.

Men nyligen väckte prinsessans klädval starka reaktioner bland prinsparets följare på Instagram. Efter det nederländska statsbesöket publicerade prinsparet en bild, där de prydligt poserar bredvid varandra. Prinsessans klädval för denna tillställning föll däremot inte alla i smaken, följarna menar att den blåa klänningen hon bär är alltför genomskinlig och inte alls är passande för en kunglighet.

”Kjolen är vacker, men den visar för mycket. Inte passande för en prinsessa”, skriver en följare och får medhåll av en annan.

”För genomskinlig klänning”.

Prinsessan Sofia bröt mot den kungliga etiketten

Bara dagar efter att bilden publicerades på Instagram, uppmärksammades ännu ett kungligt etikettsbrott begått av prinsessan, vilken svensk damtidning var först med att uppmärksamma.

Även detta inträffade under det nederländska statsbesöket, under galamiddagen på Stockholms slott. Både kronprinsessan Viktoria, 45, och den holländska drottningen Maxima, 51, var klädda i vackra kreationer med en bar axel. Prinsessan Sofia var den enda som bar en klänning som visade båda axlarna – vilket bryter mot den kungliga traditionen att man inte får bära ordensbandet på bar hud.

Nu har regelbrottet uppmärksammats av internationell media då den norska tidningen Dagbladet uppmärksammade prinsessans klädsel på galamiddagen. Faktum är att hon bryter mot den kungliga traditionen att ordensbandet inte får bäras över naken hud. Men prinsessan Sofia är inte den första att bryta denna kungliga kutym.

Norska Se og Hørs kungahusexpert, Caroline Vagle, menar att den traditionen är förlegad och att tiderna har förändrats sedan regeln infördes.

– Gammal tradition säger nog att man inte ska ha band på bar hud, men som tur är och tack så förändras tiderna! Sofia ser helt lysande ut, säger Caroline Vagle i Dagbladet.

– Jag tycker inte att det finns något att kritisera med outfiten. Hon är för övrigt inte alls den första att bära ett band på bar hud, så vi tror att vi kan säga att den "regeln" har gått ut för länge sedan.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN