Prinsessan Madeleine ryter ifrån – efter stora skandalen

Prinsessan Madeleiene.

Den senaste tiden har det stormat kring modegiganten Balenciaga.
Nu riktar prinsessan Madeleine skarp kritik mot företaget.
”Jag är chockad och upprörd”, skriver Sofia.
Här besöker prins Nicolas upptäckarparken han fick i dopgåva
0:39

Efter reklamen: Här besöker prins Nicolas upptäckarparken han fick i dopgåva

(0:39)

Slå på ljud

Prinsessan Madeleine, 40, är sedan en tid tillbaka bosatt i USA. Anledningen är att hennes make Chris O'Neill, 48, är därifrån, som hon även har sina tre barn, prins Leonora, prins Nicholas och prinsessan Adrienne med.

Prinsessan Madeleines roll i The Childhood foundation

För drygt 20 år sedan grundade prinsessans mamma, drottning Silvia, 78, The childhood foundation – en stiftelse som arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.

Prinsessan Madeleine har länge varit aktiv i stiftelsen men förra året fick hon inta en ny roll. Hon blev nämligen vice ordförande och jobbar nu sida vid sida med drottning Silvia som är hedersordförande.

Det avslöjade The childhood foundation i ett pressmeddelande.

Vi är oerhört glada över att H.K.H. Prinsessan Madeleine tar en ännu större roll för Childhood. Vi ser det som ett naturligt steg sett till hennes brinnande engagemang för barnfrågor och erfarenhet av olika roller inom organisationen”, sa Kenneth Bengtsson, ordförande för stiftelsen.

Jag känner mig hedrad och glad över förtroendet. Det är stora skor att fylla men jag kommer att göra mitt absolut yttersta. Stöttningen från hela Childhood-familjen gör att jag känner mig trygg i detta”, sa Madeleine om nya rollen i pressmeddelnadet.

Prinsessan Madeleine ryter ifrån mot modegiganten

Nyligen började kunder bojkotta den spanska modekedjan Balenciaga efter en uppmärksammad kampanj där barn poserat med gosedjur i BDSM-accesoarer.

Nu delar prinsessan Madeleine ett inlägg på sin Instagram där hon kritiserar det stora modehuset, något som Expressen tidigare rapporterat om.

Jag är chockad och upprörd över att barn används i modereklam på ett sexuellt sätt. Användningen av "bondage bears" är en implicit referens till sexualiseringen av barn och pedofilins värld. Det är INTE ok och en bestämd ställning måste tas för att skicka ett meddelande till företag som försöker tjäna på dessa bilder!”, skriver hon på engelska översatt till svenska.

Vidare skriver Madeleine en motivering till den bilden hon valt att lägga upp, som visar ett barn som kramar om en stor nallebjörn.

Bilden som jag har valt är den motsatta. Det handlar om glädje och hur en teddybjörn ska ge tröst till ett barn och få ett leende på läpparna.

Prinsessan refererar också till det arbete hon gör för The childhood foundation.

Childhood anser att alla barn ska kunna växa upp i en trygg miljö fri från våld och sexuella övergrepp. Gå med mig i kampen för att skydda de mest utsatta barnen. Vi kan alla göra något!

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN