ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Prinsessan Birgitta om systrarnas förbud mot kungen: ”Vi vill bara..”

15 jan, 2023 
Hagasessorna och kungen
Kungens fyra systrar även kallade Hagasessorna har satt ett visst förbud för sin bror.
Nu avslöjar prinsessan Birgitta vad syskonen kommit överens om.
– Det är vår bror och vi vill bara det bästa för honom, säger prinsessan till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljenBrand logo
Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljen

Nyligen släppte SVT den nya dokumentären Sessan – en kunglig saga som handlar om kungens syster prinsessan Birgitta, 85. I programmet berättar hon om allt från barndomen till hur hon hamnade på Mallorca, där hon bor idag.

Något som också kom på tal i dokumentären är hur det svenska folket länge väntade på att prinsessan Birgitta och hennes systrar skulle få en bror, någon som kunde vara näst på tur i kronföljden.

Systrarnas krav på Carl XVI Gustaf: ”Vi har förbjudit honom”

År 1946 föddes Carl XVI Gustaf och som endast 27 år gammal klev han in som Sveriges kung.

Annons

– Jag tänker alltid på min bror, att jag aldrig skulle vilja skada honom på något sätt. Göra något som är fel eller någon konstig kommentar som kommer i tidningarna och allt det där. Nej, bror ska få leva sitt lugna liv utan en syster som ställer till det. Jag har inte gjort det heller, tack och lov säger prinsessan Birgitta i Sessan – en kunglig saga och fortsätter:

– Det är inte så tacksamt jobb inte, nu för tiden.

Prinsessa Birgitta får sedan frågan om hennes bror aldrig ringer och säger att han är så trött så att han hoppar av från uppdraget som kung. Detta varpå hon förklarar att hon och hennes tre systrar prinsessorna Margaretha, Désirée och Christina har ett visst krav på sin bror.

– Nej vi har ju förbjudit honom. Vi systrar har förbjudit honom att göra det, vi sa du får aldrig göra det, att abdikera eller så, säger prinsessan Birgitta i dokumentären.

Prinsessan Birgitta om förbudet: ”Vi vill bara det bästa för honom”

När Hänt når prinsessan Birgita förklarar hon mer om förbudet som Hagasessorna satt för sin bror.

– Mer eller mindre. Om man pratar om sådant här så kommer ju sånna ämnen också upp. Så då har vi sagt det att han får aldrig göra det, det stämmer. Det är vår bror och vi vill bara det bästa för honom, säger prinsessan Brigitta till Hänt.

FOTO: TT

Annons