ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Missfallet i kungafamiljen – nu avslöjar systern: ”Förlorade ett barn”

25 jan, 2023 
prinsessan Birgitta
Även tragedier som missfall kantar kungahuset ibland.
Nu avslöjar prinsessan Birgitta nämligen att ett kungligt barn förlorades för många år sedan – något som tystades ner.
– Man pratade inte om sånt, säger hon i dokumentären Sessan – en kunglig saga.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljenBrand logo
Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljen

År 1946 föddes Carl XVI Gustaf och som endast 27 år gammal klev han in som Sveriges kung. Carl Gustaf är däremot inget ensambarn, han har hela fyra systrar. Prinsessorna Margaretha, Désirée och Birigtta föddes innan honom själv men han blev senare även storebror till prinsessan Christina.

I SVT:s nya dokumentär Sessan – en kunglig saga berättar nu prinsessan Birgitta om sin uppväxt och sitt liv. Vad som bland annat kommer på tal i dokumentären är hur familjen kunde ha bestått av ytterligare ett syskon. Det kommer på tal när prinsessan berättar om sin bror.

– Han var en riktig busunge. Han levde som en vanlig pojk och det var väl underbart att det var så. Vi var ju födda i två kullar, stora barn som vi kallade oss och de små barnen. Margaretha, Désirée och Birgitta, vi var stora barn. Och Carl-Gustaf och Christina var små barn, säger prinsessan Birgitta i dokumentären.

Annons

Det skiljer tre och ett halvt år mellan prinsessan Birgitta och hennes syster Margaretha. Nu avslöjar hon anledningen till varför det blev ett längre hopp mellan systrarna än vad familjen egentligen hade önskat.

– Mamma förlorade ett barn emellan oss så det blev lite längre. Man pratade inte om sånt så då fick man inte reda på det, säger prinsessan i SVT-dokumentären.

Om barnet som gick bort var en pojke är oklart men reporter Jens Lind säger i dokumentären att hade barnet varit just en liten kronprins kunde mycket sett annorlunda ut idag. Det skulle ju nämligen inneburit att våran kung inte skulle ha blivit kung.

– Vi har pratat väldigt lite i vår familj har jag en känsla av, det märks nu efteråt tycker jag, säger prinsessan Birgitta.

Prinsessan Birgittas lycka över den stora familjen

När Hänt når Birgitta berättar hon om glädjen över att ha fått växa upp i en stor familj med många syskon.

– Det är underbart, men man är bara så rädd att det ska hända någonting. Jag är alltid livrädd alltså. Men än så länge är vi alla sunda och friska men vi är alla 80 år och över. Eller inte Christina och min bror, men de kommer ju efter ganska snabbt, säger prinsessan Birgitta till Hänt.

FOTO: SVT, Karin Törnblom/TT

Annons