LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

5 största snackisarna från prins Harrys bok Spare – faktamissarna

16 jan, 2023 
Prins Harry
Prins Harrys bok Spare, Den andre, rör upp både gamla och nya känslor i Storbritannien.
Här är fem av de största snackisarna från boken!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drottning Elizabeth II:s begravning – se bilderna härBrand logo
Drottning Elizabeth II:s begravning – se bilderna här

Prins Harry gör upp med det brittiska kungahuset en gång för alla. I dagarna är han aktuell med en exklusiv tv-intervju där han intervjuas av journalisten Tom Brady. Specialprogrammet visas också på TV4 play och TV4, måndagen den 16 januari klockan 20.00.

Därför heter boken Spare

Till grund för all uppståndelse är Harrys nyutgivna självbiografi Spare (svensk titel, Den andre). I boken ger Harry sin bild av allt det som hänt i det brittiska kungahuset de senaste åren, vilket slutade med att Harry och hustrun Meghan Markle lämnade Storbritannien och monarkin. Boken har fått sitt namn efter det smeknamn som Harry fick. Enligt egen utsago kallades han för the spare, reserven, medan brodern William kallades för the heir, arvtagaren.

Boken bjuder på flera stora snackisar. Hänt har listat några av de största.

Prins Charles och Camilla
Prins Charles och Camilla Parker Bowles gifter sig – ett äktenskap som bröderna Harry och William initialt motsatte sig.

Harrys bittra syn på Camilla Parker Bowles

Av förklarliga skäl nämns Meghan Markle vid flest tillfällen i Harrys nya bok. På andraplats kommer William, tätt följd av prinsens mamma Diana.

Annons

En som också ges utrymme är kung Charles nya hustru hertiginnan Camilla Bowles Parker. Och Harry verkar inte ha den bästa av relationer till sin pappas nya kärlek.

I ett parti nämner han henne vid flera tillfällen som ”den andra kvinnan”. Harry och William ska dessutom ha bett sin far att inte gifta sig med Camilla, men Charles tänkte uppenbarligen annorlunda.

Harry skriver även att Camilla ska ha gjort om hans gamla sovrum till sin egen klädkammare…

Prins Harry tillsammans med Meghan Markle, prins William och Kate Middleton
Det har länge spekulerats om att Meghan Markle och Kate Middleton inte haft den bästa av relationer, något som Harry nu bekräftar.

Bekräftar kyliga relationen mellan Meghan Markle och Kate Middleton

Att brödernas respektive Meghan och Kate Middleton haft en kylig relation har inte undgått någon. Det bekräftar också Harry i sin bok.

En konflikt ska ha uppstått i maj 2018 inför Harrys och Meghans bröllop. I en diskussion mellan Meghan och Kate, som då var gravid med sitt tredje barn, ska den senare ha glömt någon detalj, och Meghan ska ha kommenterat det skämtsamt med att det var okej eftersom hon har ”bebishjärna”. När de träffats vid ett senare tillfälle ska Kate ha varit ursinnig. Hon ska ha greppat sin stol så hårt att fingrarna vitnat och krävt en ursäkt av Meghan. ”Du pratade om mina hormoner. Vi är inte tillräckligt nära för att du ska kunna prata om mina hormoner”. William ska ha pekat på Meghan och sagt att ”vara oartig är inte det brittiska sättet”.

Prins William och Harry
En diskussion mellan William och Harry ska ha eskalerat så pass att den äldre brodern tagit till nävarna...

Slagsmålet med brodern William

Den kanske största snackisen från prins Harrys bok gäller anklagelserna mot hans bror prins William.

Annons

I en diskussion bröderna emellan ska William ha kallat Meghan för ”svår” och otrevlig”. Det ska ha eskalerat så pass att William greppat Harry i kragen, slitit av hans halsband och sedan slagit honom till marken.

Händelsen ska ha inträffat 2019 när William besökt Harry och Meghans gemensamma hem i Nottingham cottage vid Kensington Palace, London.

Harry menar att brodern uppmanat honom att slå tillbaka, men Harry vägrade. Efter att ha stormat ur ska William sedan ha återvänt för att be om ursäkt.

Faktamissarna

Prins Harry är noga med att han berättar sanningen i sin nya bok. Ändå har uppmärksamma läsare noterat att boken innehåller en del direkta faktafel.

Bland annat ska han skrivit att han befann sig på privatskolan Eton när hans gammelmormor Elizabeth, The Queen mother, gick bort. Till saken hör att bilder visar att han inte alls var i Storbritannien vid tillfället, utan istället på en skidresa i Schweiz.

Annons

Prinsen hävdar vidare att han i samband med att det skrevs som mest om Meghan Markles pappa Thomas Markle erbjudit sin svärfar en flygbiljett, förstaklass, med Air New Zealand från Mexiko till Storbritannien. Talespersoner för flygbolaget har senare dementerat detta då de aldrig haft den typen av biljetter.

Det som inte kom med i boken Den andre

Harrys bok är minst sagt matig. Allt som allt täcker den 400 sidor där han ger sin bild av allt som hänt bakom kulisserna i det brittiska kungahuset. Men det kunde ha blivit mer. Enligt Harry var det första manuskriptet hela 800 sidor långt. Prinsen har själv konstaterat att det hade kunnat bli två böcker, bara han velat.

Trots att boken innehåller svidande kritik mot hans nära och kära har Harry varit tydlig med att hans syfte inte är att få den brittiska kungahuset på fall. Istället ser han det som ett försök till att rädda dem från sig själva.

FOTO: TT

Annons