Prins Daniels skräck som förälder – berättar i SVT

Prins Daniel och prinsessan Estelle
För tio år sedan genomgick prins Daniel en njurtransplantation. Nu berättar han om den svåra tiden och hur den präglat honom i SVT:s Året med kungafamiljen.
Annons

Prins Daniel, 46, fick av en slump reda på att han hade en njursjukdom i tonåren. Han hade skadat sig under en fotbollsmatch och fördes till sjukhus. Där upptäckte läkarna att Daniel, som då hette Westling i efternamn, hade ett medfött fel på njuren.

Annons

Då hade han inga symtom och kunde i flera år leva på som vanligt. Men för tio år sedan blev läget sämre, och en tid efter förlovningen med kronprinsessan Victoria, 42, fick Daniel gå på dialys innan han opererades och fick en njurtransplantation från sin pappa Olle Westling.

Så mår prins Daniel efter njurtransplantationen

– När jag ser tillbaka på det så är jag glad att jag fick den erfarenheten och förstår hur. Det är ju en otroligt svår och jobbig situation, och det är jag glad över att ha bakom mig men att också ha den erfarenheten. Då var jag ju jätte, jätte, jättesjuk, och det är ju inte alls några trevliga minnen. Det är ju ingen positiv period i livet, berättar han i SVT:s dokumentär Året med kungafamiljen 2019.

Annons

Snabbt efter operationen återhämtade sig prins Daniel snabbt och idag uppger han att han mår bra.

– Det var verkligen som att få ett nytt liv från den ena dagen till den andra. Nu har det gått tio år och jag är frisk, pigg och mår hur bra som helst.

Prins Daniels uppmaning till tittarna

Med den erfarenheten i ryggen vill prins Daniel ändå fortsätta engagera sig och vara en röst i frågan om att fler borde anmäla sig till donationsregistret.

– Jag tänker på alla de som står och väntar, alla familjer som lever i ovisshet och som lider och har det väldigt svårt. Jag kan inte tänka mig något värre som förälder ha ett barn som har behov av ett organ som skulle kunna komma om viljan att ge var större.

Annons

Prins Daniel passar samtidigt på att skicka en passning och uppmaning till SVT:s tittare:

– Jag tror att de flesta som ser det här programmet antingen har telefonen i handen eller på bordet intill. Då kan man bara ta telefonen och gå in på donationsregistret så anmäler man sig, det tar ju bara några sekunder eller någon minut. Så fort går det, säger prins Daniel.

FOTO: SVT, Johan Jeppsson/TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…