Prins Daniels oro för framtiden – berättar om svåra sjukdomen

Prins Daniel om framtiden
För tio år sedan genomgick prins Daniel en transplantation där han fick en njure av sin pappa.
Nu berättar prinsen om den svåra sjukdomen – och om tankarna kring framtiden.
– Hur länge håller den här njuren? frågar sig prins Daniel i TV4:s Nyhetsmorgon.
Annons

I år är det tio år sedan prins Daniel, 46, genomgick en organtransplantation och fick en njure av sin pappa Olle Westling, 74. I en öppenhjärtig intervju med Jenny Strömstedt som under fredagsmorgonen visades i TV4:s Nyhetsmorgon berättade prinsen om tiden innan, under och efter sin svåra njuroperation.

Annons

I intervjun berättar Prins Daniel om att han tiden innan han fick sin pappas njure var risig.

– Njursjukdom, det smyger sig på. Sakta men säkert, så man märker inte riktigt att man är sjuk förens man blir riktigt sjuk.

Annons

Eftersom Prins Daniel fick sin njure av en levande donator – pappa Olle – berättar prinsen att operationen var planerad sedan innan. Men bara några veckor innan det var dags försämrades Daniels tillstånd och nu berättar han att operationen hade kunnat behövts i ett tidigare skede.

– Kanske att vi hade kunnat gjort det några veckor innan, för jag blev ganska så sjuk och fick dialys några veckor innan.

Daniel förklarar att han hade dragit på sig mycket vätska som behövdes dras ut via dialys tre till fem gånger i veckan under ett antal timmar vid varje tillfälle.

– För mig var det bara en kort period, men tänk den som går och väntar på ett organ i flera år som måste köra det för att överhuvudtaget överleva, säger prins Daniel reflekterande i intervjun.

Annons

Prins Daniel om framtidsoron

Efter den lyckade njurtransplantationen berättar prins Daniel att han så fort han vaknade upp mådde ”oändligt mycket bättre”

– Det är lite som att det blir färg i livet igen, och att man ser färg istället för bara grått, förklarar prins Daniel.

Idag mår prinsen fortsatt bra men berättar att han kommer att äta medicin för resten av sitt liv. En medicin som är nödvändig – men som samtidigt är skadlig för njuren. Men forskningen går framåt och Daniel berättar att dagens medicin är skonsammare mot njuren än dem som fanns tidigare.

Under intervjun frågar Jenny Strömstedt ifall prinsen är orolig för framtiden med tanke på sin njursjukdom och prins Daniel delar med sig av sina tankar:

Annons

– Det kan man ju ibland tänka: ”Hur länge håller den här njuren? Kommer den hålla hela livet?”, frågar sig prins Daniel och fortsätter:

– Men jag oroar mig inte så mycket för det faktiskt. Om det skulle bli så någon gång i framtiden, då får jag hantera det då. Jag har både kompisar och familjemedlemmar som är villiga att ge.

Prins Daniel berättar att han efter sjukdomstillståndet och njurtransplantationen fått en större ödmjukhet inför livet och dess motgångar. Han skickar även en hälsning till de personer som idag står i kön för en organtransplantation.

– Jag hoppas verkligen att alla som står och väntar på ett nytt organ… att man inte står förgäves. Att vi, ja hela samhället, gör allt vi kan för att förbättra rutinerna och att alla vi som är beredda att ta emot ett organ, att vi också är beredda att ge, säger prins Daniel och skickar en känslosam uppmaning till alla som tittar:

– Så låt oss alla anmäla oss på donationsregistret och va en del i att rädda andra människors liv.

Annons

FOTO: TV4, TT/Ida Marie Odgaard

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…