kung carl gustaf

Utspelet om kung Carl Gustav – nu kommer det fram: ”Som en fånge”

KUNG CARL GUSTAF

I år firar kungen 50 år på tronen!
Självklart ska det firas med dunder och brak, men nu kommer ett nytt avslöjande fram.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drottning Silvias stilresa genom åren
1:26

Efter reklamen: Drottning Silvias stilresa genom åren

(1:26)

Slå på ljud

I år firar kung Carl XVI Gustav, 76, att han suttit på tronen i 50 år, något som kommer att uppmärksammas på flera sätt.

Den 15 september 2023 är det på dagen 50 år sedan som kungen tillträdde som kung. Lördagen den 16:e september kommer kungaparet åka kortege genom Stockholm för att uppmärksamma vår regent.

Det blir också Te Deum i Slottskyrkan, sångarhyllning och jubileumsmiddag i Rikssalen där kungligheter från hela Europa kommer närvara.

Karin af Klintberg om första mötet med kungen: ”En fånge”

Någon som följt kungen under de senaste två åren är journalisten Karin af Klintberg, 50. Nu är hon aktuell med en dokumentärfilm om honom som hade premiär förra veckan.

När Karin gästar P4 Extra berättar hon mer om hur det gick till när hon fick upp ögonen för kungen och vad det var som lockade henne till att bli så pass nyfiken på honom och hans liv.

Faktum är att första gången hon träffade kungen var på indisk mark.

– Då gjorde jag en tv-serie med David Batra och Malin Mendel och kungen var i Bombay på statsbesök. Tre svarta bilar glider fram, man har spärrat av, som man gör när kungen ska vara någonstans, säger hon i P4.

Karin såg då kungen på nära håll och då väcktes ett obehag inom henne.

– Och ut kommer en man och jag tittar på honom. Jag tänker “vill han vara här?” Tycker han om sitt jobb? Och jag upplevde där och då att han kände sig som en fånge. Det är inte säkert att det är sant men det fångade mitt intresse, förklarar hon.

Vändningen – nya orden om kungen

Sedan dess har mycket hänt och Karin kan nu berätta att hon fått en annan bild av vår käre kung.

– Jag tycker att jag sett någonting annat nu, jag har sett en man som är så dedikerad sitt ämbete. Han är så dedikerad monarkin så att det finns inget annat för honom. Han är kungen, säger hon.

KARIN AF KLINTBERG

Karin af Klintberg

Thomas Karlsson/DN/TT

FOTO: Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN