16 bilder på drottning Silvia – så har du aldrig sett henne förut

Drottning Silvia i gul dress och gul huvudbonad.

Drottning Silvia känner vi alla till, men faktum är att 78-åringen haft många ovanliga intressen under sitt liv.
Här är 16 bilder på drottningen som du förmodligen aldrig sett förut!
0:32

Efter reklamen: Kungens vädjan till svenska folket under coronapandemin: "Hjälp din med människa"

(0:32)

Drottning Silvia, 78, är gift med Sveriges konung kung Carl XVI Gustaf, 75, sedan år 1976. Vi är vana att se henne uppföra sig elegant, vara sobert klädd och ha en stilig håruppsättning eller någon imponerande huvudbonad.

Men, för ovanlighetens skull har vi valt att gräva fram lite bilder ur arkivet. Här är några bilder på drottningen som vi inte är vana att se henne!

Därför pratar världen om prinsessan Madeleine – upptäckten

1. Silvia Sommerlath med gitarren i högsta hugg

År 1974, alltså två år innan giftermålet med Sveriges kung, bodde Silvia Sommerlath i en lägenhet i tyska Innsbrück. Här är en bild på drottningen när hon sitter i den konstfyllda lägenheten och spelar akustisk gitarr.

Visste du att Silvia kunde spela gitarr? Hon har ju många strängar på sin lyra!

Blivande drottning Silvia, drottning Sverige, Silvia Sommerlath spelar akustisk gitarr hemma i lägenheten i Innsbrück.
FOTO: Aftonbladet/TT

2. Drottning Silvia är starstruck bredvid drottning Elizabeth

Det är inte ofta den svenska drottningen är starstruck, men när det brittiska drottningparet var på statsbesök i Sverige år 1983 ser hon ut att ha drabbats. Här bredvid Storbritanniens drottning Elizabeth II, 95.

Storbritanniens drottning Elizabeth II och Sveriges drottning Silvia under ett fototillfälle på Stockholms slott 25:e maj 1983. Det brittiska Drottningparet är i Sverige på ett fyra dagars officiellt statsbesök 25-28 maj
FOTO: Jan Collsiöö / TT /

3. Drottning Silvia i badkläder

Oftast när drottning Silvia fotograferas är hon fullt påklädd, men en varm dag på Franska rivieran år 1997 kan man inte göra annat än att svalka sig i havet, oavsett om man är drottning eller ej.

Svenska kungafamiljen på semester hos prinsessan Lilian på Franska rivieran. Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och prins Carl Philip i vattnet.
FOTO: FLT-PICA

4. Ett riktigt gapskratt!

Det är sällan vi ser kungligheterna tillåta sig själva att brista ut i gapskratt. Men under ett statsbesök i Sovjetunionen 1978 skrattade den unga drottning Silvia högt. Vi undrar verkligen vilket skämt som fick henne att släppa på spärrarna.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Statsbesök Sovjetunionen 1978, Samarkand
FOTO: Charles Hammarsten/TT

5. Drottning Silvia älskar att dokumentera

Här fotograferades drottningen med en videokamera i ett snöigt landskap år 1987. Hon tycker om att dokumentera livet och verkar definitivt ha ett sinne för teknik!

Drottning Silvia med videokamera 1987
FOTO: Charles Hammarsten/TT
9 gånger prinsessan Leonore har hamnat i centrum

6. Drottningen på en shoppingrunda

Här spatserar drottning Silvia i en butik år 1983. Hon befinner sig på en avdelning med barnkläder. Prinsessan Madeleine, 39, föddes året innan, så vi misstänker att drottningen kanske var på jakt efter en ensemble till yngsta dottern.

Drottning Silvia shoppar barnkläder år 1983.
FOTO: Kenneth Thorén

7. Silvia Sommerlath i karnevalskostym

Så här är vi definitivt inte vana att se drottningen. Året var 1968 och den dåvarande Silvia Sommerlath var klädd i en karnevalskostym med magtröja, puffiga ärmar och blomstrande huvudbonad.

Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath som ung klädd i en karnevalskostym 1968.
FOTO: Bonnierarkivet / TT /

8. Drottning Silvia är en sann djurvän

Drottningen är en riktig djurvän. I Storilen 1985 fick hon möjlighet att hälsa på en väldigt snäll ren. Kung Carl XVI Gustaf står bredvid och ser ut att tålmodigt vänta på att hans fru ska ta på sig längdskidorna så de kan ge sig iväg på en sväng.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Storlien 1985
FOTO: Charles Hammarsten/TT

9. Drottning Silvia klarar inte av när det blir för spännande...

År 1996 var det OS i Atlanta, USA. Svenska medaljhoppet J-O Waldner, 56, spelade bordtennis och drottningen sitter med kronprinsessan Victoria, 44, i publiken. Men både mor och dotter ser ut att vara alldeles för klenmagade för den gastkramande dramatiken i matchen.

1996-07-28. OS i Atlanta. Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia i gastkramande drama. I publiken när J-O Waldner spelar bordtennis. Spänning, dramatik.
FOTO: Anders Hofgren/Kamerarepotage AB/TT

10. Drottningen i amerikansk huvudbonad

Nog för att vi är vana att se drottningen i huvudbonader, men iförd en cowboyhatt händer inte ofta. Denna bild togs under ett statsbesök i USA år 1988.

Drottning Silvia, statsbesök USA 1988
FOTO: Charles Hammarsten/TT

11. Blivande drottningen vid OS i Tyskland 1972

En ung Silvia Sommarlath var värd vid olympiaden i München, i hemlandet Tyskland år 1972.

Silvia Sommarlath, som värd vid olympiaden i München 1972.
FOTO: Roedel

12. Drottning Silvia i t-shirt med tryck

Hur ofta får vi lov att se kungligheterna i t-shirt? Det händer faktiskt inte särskilt ofta, men under svenska kungafamiljen semester i Frankrike 1998 fångades hela familjen på bild. Drottning Silvia är iklädd, du gissade rätt, en t-shirt.

FOTO: James Andanson/FLT-PICA,Sipa

13. Smyger med sminket på Nobelfesten

Det är alltid underhållande när vi får se våra kungligheter bete sig mänskligt. Här bättrar Silvia diskret på galasminket under Nobelfesten år 1981. Drottningen smyger upp ett läppstift och en sminkspegel under middagen. Något som räknas som ett etikettsbrott. Vilken rebell!

Silvia, drottning Sverige. Nobelfesten 1981. Drottningen smyger upp ett läppstift och en sminkspegel och bättrar på sminket, ett etikettsbrott under middagen
FOTO: Aftonbladet/TT

Edward af Silléns pik till Pernilla Wahlgren: ”Inte alltid i tid”

14. Starka armar på paddelturen!

Drottning Silvia visar upp sina kunskaper till sjöss när hon paddlar kanot med dottern kronprinsessan Victoria paddlar vid Solliden år 1980. De starka armarna och de mörka svallande håret för våra tankar till DC-superhjälten Wonder Woman.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria paddlar kanot, Solliden 1980
FOTO: Charles Hammarsten/TT

15. Drottning Silvia dricker öl

Det är inte ofta vi ser drottning Silvia med ölglaset i högsta hugg, men är man på statsbesök i Tjeckien får man ju passa på. Här provsmakar drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf det inhemska ölet när de träffar Tjeckiens president Vaclav Havel under kungaparets officiella statsbesök till Prag år 1995.

Drottning Silvia på statsbesök i Tjeckien år 1995.
FOTO: Leif R Jansson / TT /

16. Drottning Silvia i keps

Skönt med lite fritid i solen! Här sitter drottning Silvia och vännen Agneta Kreuger, 70, och lapar sol uppe på Kungabåtens däck år 1976. Drottningen bär en färgstark keps för att skydda sig mot solen.

Drottning Silvia och Agneta Kreuger på Kungabåten vid Gotland Runt star 1976
FOTO: Roger Tillberg/TT

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias regelbrott – upprepade misstaget

LÄS OCKSÅ: Därför pratar hela världen om prinsessan Estelle – efter bilderna

FOTO: Charles Hammarsten/TT, Leif R Jansson / TT

SENASTE NYTT!