Mystiken kring kronprinsessan Victorias frånvaro

kronprinsessan Victoria och kungen

Under onsdagen saknades kronprinsessan Victoria vid kung Carl XVI Gustafs sida under en konselj.
Under sitt tal berättade kungen om hovets nya beslut och dotterns plötsliga frånvaro.

Spridningen av coronaviruset har fått stora konsekvenser i samhället. De senaste dagarna har en rad ändringar gjorts för att minsta smittorisken och flera evenemang har ställts in. Nyligen meddelades det att Eurovision song contest 2020 inte kommer att bli av med anledning av viruset.

Även det svenska kungahuset har påverkats av situationen som råder. Under onsdagen meddelade hovet att kronprinsessan Victorias, 42, kalender har rensats och att det i nuläget är oklart när hon återvänder till sina uppdrag, vilket Svensk dam var först med att rapportera. Det är första gången någonsin som denna åtgärd har vidtagits.

Kronprinsessan stoppas från konseljen

Under onsdagseftermiddagen höll kung Carl XVI Gustaf, 73, en konselj där han tillsammans med delar av regeringen informerade svenska folket om det senaste läget gällande coronaviruset. Även kronprinsessan skulle ha närvarat – men stoppades i sista sekund från att medverka.

– Med anledning av de säkerhetsdirektiv som vi tidigare har gått ut med så kommer kungen och kronprinsessan inte att närvara vid möten samtidigt. Och det är förstås för att minska risken att båda två skulle bli smittade, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk dam.

Enligt Margareta Thorgren är kronprinsessan varken sjuk eller satt i karantän för tillfället utan separeras från kungen i förebyggande syfte.

Nya orden om Victorias frånvaro

Klockan halv tre var det äntligen dags för kungen att informera svenska folket om det rådande läget. Han inledde konseljen med att kommentera dotterns plötsliga frånvaro.

– Omständigheterna nu är speciella och för att minimera riskerna har vi minskat antalet statsråd som deltar idag. Jag kommer även att informera kronprinsessan senare, säger kungen.

Kungafamiljen har precis som övriga befolkningen fått lägga om sina scheman och rättar sig efter de senaste direktiven.

– Miljtontals svenskar tar eget ansvar genom att avstå från aktiviteter och samvaror, som man kanske sett fram emot. Man lägger om sin vardag och sina planer, säger kung Carl XVI Gustaf och fortsätter sedan:

– Jag och drottningen och vår familj försöker också leva efter de här råden.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Stina Stjernkvist/TT