TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Miljonregn över kungabarnen – så mycket tjänar de

16 sep, 2017 
AvOla Brising
Prinsessan Sofia nolltaxerar medan Madde drog in 2,2 miljoner kronor 2016. Här är en sammanställning av kungabarnen och deras äkta hälfters bolag och inkomster.
Annons

Kungabarnen, kronprinsessan Victoria, 40, prins Carl Philip, 38, och prinsessan Madeleine, 35, äger det gemensamma bolaget Gluonen AB ihop och bolaget förvaltar stora delar av deras aktier och fonder. 2016 hade Gluonen ett innehav av aktier och fonder till ett samlat värde av cirka 34 miljoner kronor och de gick åter med vinst.

– Vi känner oss nöjda med resultatet och utvecklingen. Sedan ganska många år har aktiemarknaden i Sverige gått väldigt bra och vi känner oss nöjda med hur bolagets innehav har utvecklats i förhållande till den svenska aktiemarknaden, säger Jan Lindman, ekonomichef och överintendent vid hovet i Expressen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I årsredovisningen framgår att bolaget gjorde en vinst på 961 674 kronor efter att skatter betalts in. Vinsten kommer från utdelningar i de olika bolag Gluonen har innehav i och kommer att återinvesteras.

– Bolaget har i regel inte haft någon utdelning till ägarna, berättar Jan.

Annons

Placeringsstrategin Gluonen har är att huvudsakligen investera i svenska bolag. Kungabarnen brukar inte ta ut några av pengarna till sin privata ekonomi även om undantag har gjorts:

– Innan jag började vid hovet 2009 så har man vid något tillfälle haft utdelning. Men sedan jag började har det aldrig hänt.

Det är styrelsen i bolaget som sköter placeringarna och efterhand informerar de kungabarnen om utfallet. En orsak till att kungabarnen sällan tar ut någon vinst är naturligtvis att de liksom kung Carl XVI Gustaf, 71, och drottning Silvia, 73, får en del av apanaget. Och av de drygt 120 miljoner kronor som rullar in från skattebetalarna varje år är drygt hälften skyddade från insyn.

Men att döma av deras deklarationer för 2016 framgår det att det i alla fall är väldigt olika hur mycket kungabarnen och deras respektive tjänar. Madeleine ligger i topp bland barnen med ett kapitalöverskott om 2 233 347 kronor. För detta överskott betalade Madeleine 670 004 kronor i skatt.

Annons

Victoria har ett kapitalöverskott på 2 024 265 kronor vilket hon skattade 600 884 kronor för. Eftersom Maddes make Chris O´Neill, 43, aldrig varit skriven eller jobbat i Sverige deklarerar han inte heller här. Prins Daniel, 44, deklarerade dock ett överskott av kapital på 278 962 kronor vilket han betalade 83 668 kronor i skatt för.

Vad gäller prins Carl Philip och prinsessan Sofia, 32, verkar det däremot lite sämre ställt med ekonomin. Prinsen hade bara 810 176 kronor i överskott av kapital vilket han skattade 256 184 kronor för. Dessutom hade han ett underskott av passiv näringsverksamhet på 689 958 kronor. Detta samtidigt som hans fru Sofia nolltaxerade, uppgav att hon inte har några inkomster alls och därför inte heller betalade en endaste krona i skatt.

– Hon har sannolikt inte någon större förmögenhet som har gett utdelning, och hon har förmodligen inte heller gjort några affärer, förklarar Joakim Bornold på Nordnet.

Nya bilderna på Victoria och barnen – så har vi aldrig sett dem

Foto: Kungahuset

Annons