TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Hovet bekräftar: Mette-Marit är för sjuk – kan inte firas med Haakon

21 apr, 2023 
André Färnsveden
Mette Marit och Haakon.
Den norska kronprinsessan Mette-Marit drabbades för fem år sedan av en kronisk sjukdom.
Nu tvingas hon ställa in sitt födelsedagsfirande med maken kronprins Haakon, bekräftar norska hovet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

I sommar når två norska kungligheter en stor milstolpe i livet. Både kronprins Haakon, 49, och hustrun kronprinsessan Mette-Marit, 49, fyller 50 år och har börjat firandet med att resa runt till fem orter i Norge som betyder mycket för dem.

Sommaren 2023 fyller kronprinsparet båda 50 år. Det vill de fira genom att lyfta fram några av de saker som de värdesätter högst i Norge”, skriver norska hovet.

Men nu kommer hovet med ett nytt besked om kronprinsessans hälsa, nämligen att hon missar firandet med maken.

Kronprinsessan Mette-Marits kroniska sjukdom

Året var 2018 då norska kronprinsessan fick det dystra beskedet – att hon lider av sjukdomen kronisk lungfibros. I samband med upptäckten tvingades hon tillsammans med maken att trappa ner antal uppdrag.

Annons

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har hon tidigare berättat för NRK.

Missar firandet med maken Haakon

Planen var att paret skulle åka till orten Kautokeino, men när det väl var dags att resa saknades Mette-Marit. Istället fick Haakon åka dit på egen hand. Nu berättar hovet om orsaken – nämligen att Mette Marit var för sjuk för att följa med maken på utflykten, rapporterar Svensk dam.

– Kronprinsessan är sjuk och kan tyvärr inte delta i dagens officiella besök i Kautokeino, skriver hovets kommunikationschef Guri Varpe.

Den kroniska sjukdomen orsakar svårigheter med andningen och beskrivs av Hjärt-lungfonden som följande:

Lungfibros innebär att lungans vanliga vävnad kring luftrören och i lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad, fibros. Det innebär att utbytet av syre och koldioxid mellan lungorna och blodomloppet försvåras, vilket i sin tur leder till andfåddhet och så småningom andnöd. Ju mer fibrosen utvecklas, desto svårare blir det att andas.

FOTO: dana/dana press/TT, Tuva Åserud/TT

Annons