TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Norska prinsessan Märtha Louises dotter talar ut om pappa Ari Behns död: ”I chock”

01 okt, 2022 
Ebba S. Dahlman
Prinsessan Märtha Louise äldsta dotter Maud Angelica var 16 år gammal när hennes far Ari Behn tog sitt liv.
Nu talar hon ut om känslorna och det psykiska måendet efter pappans död.
– Jag var i chock, berättar hon för norska tidningen Dagens næringsliv i en ny intervju.
Annons
Här fångas kronprinsessan Victoria & prinsessan Estelle fina stund tillsammansBrand logo
Här fångas kronprinsessan Victoria & prinsessan Estelle fina stund tillsammans

På juldagen 2022 har det gått tre år sedan norska prinsessan Märtha Louises, 51, ex-make författaren Ari Behn tog sitt eget liv vid unga 47 års ålder. En nyhet som skakade, inte bara det norska kungahuset, utan hela världen.

Han efterlevs av dottern Maud Angelica Behn, 19, som bara var 16 år när hon förlorade sin far.

I en ny intervju med norska Dagens næringsliv berättar Maud nu om hennes eget känsloliv och pappans psykiska ohälsa.

Ovissheterna kring Ari Behns självmord – familjens stora sorg

Ari skulle ha firat jul tillsammans med den norska kungafamiljen det året, år 2019, men dök inte upp. Något som Märta Louise berättade om under minnestalet som hon höll på ex-makens begravning.

– Vi såg fram emot det allihop. Och Maud längtade massor eftersom hon inte träffat sin pappa på två veckor och saknade honom en hel del, berättade Märtha Louise efter begravningen.

Annons

Orsaken till Aris frånvaro från firandet är fortfarande oviss. En nära vän till Ari trädde fram efter händelsen och berättade om ett samtal dem emellan på julafton som handlade om Aris psykiska ohälsa.

Två veckor efter att Ari hittats död hemma i sin villa i Lommedalen kom polisens redogörande för händelseförloppet:

– Larmcentralen fick larm från livvakter på den aktuella platsen. Det kom in klockan 16.43. Då larmar vi ambulans och skickar polisresurser till platsen, förklarade Sven Christian Lie, insatsledare i Oslo polisdistrikt, till VG. Vakthavande befäl i Oslos polisdistrikt var på plats fyra minuter senare, men då var det redan för sent.

Beskedet som polisen bekräftat, att Ari Behn hittats av livvakter, ger en klarare bild av hans sista timmar i livet. För vanligtvis har prinsessan Märtha Louise inga livvakter, endast kungaparet och kronprinsessparet med barn har beskydd av livvakter. Trots detta kom alltså larmet om Aris död från livvakter.

Norska prinsessan Märtha Louises dotter talar ut om pappa Ari Behns död: ”I chock”

Sedan Mauds far valde att lämna jordelivet har hon kämpat för att ta bort stigmat runt psykisk ohälsa.

Annons

Genom att prata om detta på rätt sätt kan vi rädda liv. Att lära sig om mental hälsa är så viktigt. Att lära sig hur man lever ett bra liv, hur man är en bra människa, hur man hjälper varandra - jag kan inte föreställa mig något viktigare, säger hon till norska tidningen Dagens næringsliv och fortsätter:

– Jag har varit väldigt bekymrad över det tidigare. Men det var när det hände med pappa som jag kände att det blev så personligt. Det var då jag insåg att det här är något jag verkligen brinner för.

Nu talar hon ut om pappa Aris död och hennes egen mentala hälsa.

– Jag var i chock under de dagarna. Det var en av de värsta ... jag mådde så dåligt mentalt. Så det faktum att jag faktiskt klarade det, och att jag vågade, det tycker jag är riktigt bra gjort av mig själv.

Maud Angelica Behn höll tal under pappa Ari Behns begravning i Oslo domkyrka den 3 januari 2020.
Maud Angelica Behn höll tal under pappa Ari Behns begravning i Oslo domkyrka den 3 januari 2020.

Har du tankar på att ta ditt liv eller har du någon närstående med sådana tankar? Självmordslinjen finns på telefon 90101 och på chatt dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

FOTO: Shutterstock Editorial, Beate Oma Dahle

Annons