LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dottern Mauds hjärtskärande tal till Ari Behn

03 jan, 2020 
AvStina Dahlgren
Dottern Maud om sista orden till Ari Behn – hjärtskärande talet i kyrkan
Under Ari Behns begravning höll äldsta dottern Maud Angelica Behn ett gripande tal. Hon berättade om sista möte med sin pappa. – Jag sa att jag älskar dig.
Annons
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ordBrand logo
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord

På juldagen kom beskedet att norska Ari Behn hade gått bort 47 år gammal.

– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, idag måste meddela att han har tagit sitt eget liv. Vi ber om respekt för våras privatliv den närmsta tiden, meddelade familjens talesperson Geir Håkonsund via NRK.

Ari Behn var gift medan norska prinsessan Märtha Louise mellan 2002 och 2016. Tillsammans fick de tre barn – Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Maud Angelica Behns tal under begravningen

Några dagar innan Ari Behns begravning meddelade Geir Håkonsund att familjemedlemmar skulle komma att hålla minnestal under ceremonin. Nyligen stod det klart att den äldsta dottern, 16-åriga Maud Angelica Behn, var en av de som skulle håll tal i Oslo domkyrka. Hon höll talet precis efter det att Ari Behns föräldrar hade hållit sitt. Med Märtha Louise vid sin sida gick hon upp och ställde sig framför alla i kyrkan. Hon ställde en teckning på sin pappa på kistan och berättade att hon själv hade målat den.

Annons

– Jag skulle gett dig den teckningen i julklapp. Jag lade tio timmar på den, tänkte på hur mycket jag älskar dig och hur nervös jag var för att se din reaktion.

Hon fick aldrig ge sin pappa julklappen.

Hyllade Ari Behn med rosa detaljer

I talet fokuserade hon på hur mycket Ari Behn hade betytt för henne och de andra döttrarna som pappa. Hur han alltid hade uppmuntrat dem till att tro på sig själva.

– Du använde så stora, fina ord och fick oss barn att tro att vi kunde göra vad vi ville, att vi kunde bli vad vi ville när vi blev stora.

Maud Angelica berättade att både hon och systrarna hade valt ett alldeles eget sätt att hylla sin pappa på under begravningen.

– Eftersom att rosa är din favoritfärg har vi klätt oss i rosa idag – sjalar, hårband och scarfer.

Sista mötet med Ari Behn

Hon berättade om det sista mötet med sin pappa som ska ha skett två veckor innan han gick bort.

– Jag sa att jag älskar dig, men jag ville så gärna säga ordentligt hej då till dig. Jag önskar att jag kunde fått säga hej då eller ge dig teckningen, sa Maud Angelica med tårar i ögonen.

Annons

Precis som han alltid kallade sina döttrar för glittrande diamanter, kallade nu dottern sin pappa för just en glittrande diamant.

– Vi vill alla ge dig en sista kram, vi älskar dig pappa.

Genom hela talet hade hon gråten i halsen och även Märtha Louise som stod bredvid henne grät. Vid flera gånger sträckte hon ut en hand och klappade på sin dotter för att visa sitt stöd.

Under talet passade Maud Angelica även på att sträcka ut en hand till de som lider av psykisk ohälsa.

– Det finns alltid en utväg, även om det inte känns så. Det finns folk där ute som kan hjälpa och du kan få hjälp. Alla förtjänar kärlek och glädje, det gör du också. Jag ber er, fråga om hjälp. Det är en styrka och inte en svaghet, sa Maud Angelica.

FOTO: NRK

Annons