hänt exklusivt

Hovets avslöjande om kungen inför operationen

Kung Carl XVI Gustaf

Hovet har tidigare meddelat att kungen ska opereras.
Nu avslöjar Margareta Thorgren, hovets informationschef, ytterligare detaljer om operationen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation
0:27

Efter reklamen: Kronprinsessan Victoria om kungens hjärtoperation

(0:27)

Slå på ljud

Det nya året satte start för ett olycksförlopp för kung Carl XVI Gustaf, 76. Först i form av en förkylning som satte hinder för kungen att medverka på en diplomatmiddag med Australiens ambassadör Bernard Philip.

Därefter missade kungen sitt egna firande på galapremiären av dokumentärfilmen Kungen.

”Kungen själv kan tyvärr inte komma. Många från kungahusets stab kommer och vi inväntar svar om någon annan från familjen kan närvara", skrev hovet till Hänt.

Margareta Thorgren om dokumentärfilmen Kungen

Någon som däremot närvarade var Margareta Thorgren, 59, som är hovets informationschef. Där berättade Margareta om sina känslor inför den svenska filmen som är regisserad av Karin af Klintberg.

– Det är jätte spännande. Det är ett datum som vi har känt till ett rätt så långt tag och nu är vi här. Så det känns spännande och det ska bli kul att få se filmen och framförallt se hur filmen mottas, sa Margareta till Hänt.

Hon berättade även att hovet inte haft någon inblandning i själva dokumentären, men att de däremot har hjälpt till på andra sätt.

– Det är en fristående film. Men självklart har vi från hovets sida hjälpt till så intervjuerna med Kungen blivit av.

Kungens hjärtoperation

Några dagar innan galapremiären tog plats meddelade hovet att kungen ska genomgå en hjärtoperation.

”Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår.”, skrev hovet i pressmeddelandet.

I samma meddelande skrev de att kungen i nuläget mår bra och att hans officiella uppdrag fram tills operationen, den 20 februari, kommer att fortsätta som vanligt. Trots det närvarade kungen inte på premiären som var den 19 februari.

Margaretha Thorgrens avslöjande om kungen inför operationen

När Hänt talade med Margareta på premiären kunde hon även avslöja nya detaljer om hjärtoperationen.

– Han ska opereras imorgon och det här är något som har varit planerat sedan tidigare. Det är därför vi gick ut med ett pressmeddelande i veckan, säger Margareta till Hänt.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN