kungafamiljen

Kungligheternas krav med Året med kungafamiljen – detta får filmas

Året med kungafamiljen

Vad får man filma och vad får man inte filma – om man arbetar i kamerateamet till Året med kungafamiljen?
Och hur mycket har kungligheterna själva att säga till om?
Detta har Hänt kollat upp.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

SVT:s årliga dokumentär Året med kungafamiljen är nu släppt.

I programmet, som brukar vara en timme långt, får tittarna en inblick i kungligheternas liv och vad de gjort under det gångna året.

Till årets dokumentär är beskrivningen:

”Efter två pandemiår reser kungafamiljen igen. Vi följer med kungaparet på Abba-premiär i London, och kronprinsessan Victoria åker till Kenya. Prinsessan Madeleine tar med sig sin son, prins Nicolas, till Höga kusten för att inviga en lekpark. Och Nicolas kusiner, prinsessan Estelle och prins Oscar, får köra grävskopa.”

Detta tas med – och detta tas bort

Men hur fungerar det egentligen när man gör en dokumentär om den svenska kungafamiljen? Har kungligheterna ett finger med i slutproduktionen eller litar de blint på SVT?

Detta har Hänt valt att kolla upp. När vi kontaktar SVT så frågar vi om kungafamiljen har några specifika krav och om det finns något som till exempel inte får filmas. Det är Året med kungafamiljens projektledare Marie Nyreröd som ger oss svaret.

”Vi brukar varje år göra en "önskelista" på vad vi vill filma med de olika medlemmarna av kungafamiljen. Den listan går till hovets informationsavdelning, som sedan tar frågorna vidare till kungligheterna själva. Det brukar vara lättare att få tillstånd att filma officiella evenemang än privata, förstås. ”

Året med kungafamiljen

Skärmdump från Året med kungafamiljen.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Dessa medverkar i Året med kungafamiljen

Nyreröd fortsätter med att berätta att personerna som syns i dokumentären kan skifta från år till år.

”Eftersom SVT:s program sedan flera decennier heter just "Året med kungafamiljen", så försöker vi få med också de delar av kungafamiljen som inte tillhör kungahuset, dvs också Carl Philips och Madeleines familjer. I år är vi t ex glada att prins Nicolas är med i en sekvens.Annars brukar i första hand kungaparet och kronprinsessans familj vara tillgängliga för intervjuer och medverkan i Året med kungafamiljen.”

Året med kungafamiljen

Skärmdump från Året med kungafamiljen.

FOTO: SVT PLAY

FRÅN FÖRSTASIDAN