TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungens tuffa relation till barnbarnen – egna orden

31 mar, 2020 
Lina Arvidsson
Kungens tuffa relation till barnbarnen – egna orden om markeringen
Kung Carl XVI Gustaf uppmanar folk att hålla sig hemma och söka social distansering.
Nu berättar han själv om hur han fyller dagarna – och hur han håller kontakt med barnbarnen.
”Barnbarnen är ju ganska små”, säger han i en intervju i DN.
Annons
Kungen om avståndet till barnbarnen - egna ordenBrand logo
Kungen om avståndet till barnbarnen - egna orden

Coronakrisen drabbar människor över hela världen. Svenska kungahuset är inget undantag och Hänt har tidigare berättat om de förändringar som gjort under rådande kris.

För ett par veckor sedan kom beskedet att kronprinsessan Victoria, 42, tömt sin kalender och ställt in samtliga uppdrag som hon haft planerade. Detta är första gången ett sådant beslut fattats, något som gör händelsen historisk.

Dessutom har hovet beslutat att kung Carl XVI Gustaf, 73, och kronprinsessan Victoria inte ska medverka vid samma möten. Detta för att hindra att båda skulle smittas samtidigt.

Besked om hälsan

I en intervju i DN berättar nu kungen om sin egen situation under Coronakrisen. Både han och drottning Silvia tillhör en riksgrupp då de är över 70 år.

För DN berättar kungen att han mår bra.

– Jodå, jag är helt ok, säger kung Carl Gustaf till tidningen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia sköter sina kontakter digitalt.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia sköter sina kontakter digitalt.

I intervjun uppmanar han folk att hålla sig hemma. Att vissa tycker att detta är jobbigt att isolera sig förstår han inte. Kungen menar att man kan ta tillfället i akt och göra det där som man inte kommit sig för att göra.

Annons

– Det förstår jag inte alls. Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger kung Carl Gustaf till DN.

Kontakt med barnbarnen

Kungen själv tycker att situationen för honom och drottningen fungerar riktigt bra. Han läser böcker och håller på att renovera en gammal gjutjärnssoffa.

För att kunna hålla kontakt med sina barnbarn tar de till digitala medel.

– Barnbarnen är ju ganska små. Då handlar det inte om att dela tunga tankar på telefon. Men vi kan ju använda Skype, säger kung Carl Gustaf.

Han berättar också att han talar med prinsessan Madeleine på Skype.

Hon bor sedan ett och ett halvt år tillbaka i Florida i USA med maken Chris O´Neill och barnen prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, och prinsessan Adrienne, 2.

Prinsessan Madeleine besökte Sverige i december för att närvara under Nobelfesten.
Prinsessan Madeleine besökte Sverige i december för att närvara under Nobelfesten.

Hänt har tidigare berättat att prinsessan Madeleine har digitala möten med familjen hemma i Sverige.

– Familjen mår bra och följer de instruktioner som gäller för landet där de bor. Självklart är det mycket kontakt digitalt med Sverige, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Hänt.

FOTO: Erik Simander/TT, Karin Wesslén / TT, Jonas Ekströmer/TT, Christine Olsson/TT

Annons