kung carl gustaf

Kungens ord efter hjärtoperationen – berättar om insikten: ”Sliten”

Kungen och drottning Silvia

Kungen opererades för bara några veckor sedan.
I en ny intervju med P4 Jämtland säger han sig nu vara sliten efter sina 50 år på tronen.
– Det gäller att hålla sig igång man ger ju aldrig upp i spåret eller hur och det gör inte jag heller, säger kungen själv till radio-kanalen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottet
0:31

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias firande på slottet

(0:31)

Slå på ljud

Det är ett hektiskt år för kung Carl Gustaf som just i år firar 50 år på tronen. På grund av jubileet besöker kungen och drottning Silvia Sveriges 21 län. Tidigare i veckan besökte kungaparet Jämtlands län och residensstaden Östersund.

Kungens egna ord om om påskplanerna för kungafamiljen

Under besöket höll kungen ett väl uppskattat tal där han bland annat berättade om kungafamiljens privata fjällstuga som de ska fira påsken i.

– Som ni kanske vet har drottningen och jag en särskild koppling till Jämtland genom fjällstugan i Storlien. Den har varit i familjens ägo sedan 1932 och mina föräldrar var där många gånger. Det var också där som våra barn lärde sig att uppskatta vintersporter – och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar, sa han då och bekräftade för SVT att påskfirandet blir i stugan.

Kungens plötsliga uttalande efter hjärtoperationen

Inte nog med den härliga turnén som kungen gör under året så har han även haft det något tuffare med hälsan. Det var i februari som hovet plötsligt bekräftade att kungen skulle opereras i hjärtområdet.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skrev hovet i ett pressmeddelande.

Några dagar senare var operationen genomförd och allt visade sig gått bra. Däremot fick kungen flytta några inplanerade arbeten då han behövde tid att vila. Men sedan några veckor tillbaka är nu kungen återställd och åter igång med sitt arbete. I en intervju med P4 Jämtland delade kungen däremot nyligen med sig av ett uttalande där han sa sig vara något sliten.

– Jo tack det känns ungefär som efter ett elitlopp kan jag tänka mig, 50 år då är man lite sliten sådär men man ser på framtiden och går in för nästa tävling. Det gäller att hålla sig igång man ger ju aldrig upp i spåret eller hur och det gör inte jag heller, säger kungen till P4 Jämtland.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN