TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungen om sorgen efter tragiska dödsfallet i familjen: ”Orkade inte med”

10 okt, 2022 
Kungen och drottning Silvia
En tragisk flygkrasch har skakat det svenska kungahuset.
Nu delar kung Carl Gustaf med sig av några ord om dödsfallet i familjen.
Annons
KUNGEN – se den officiella trailern härBrand logo
KUNGEN – se den officiella trailern här

I snart 50 år har Kung Carl XVI Gustaf, 75, suttit på tronen. Under nästa år är det dags att fira jubileet och det svenska kungahuset själva har tidigare gått ut med information om att det väntas bli ett storslaget firande.

Tragiska dödskrachsen som skakade kungafamiljen

Den svenska kungen var bara 27 år gammal när han tog över tronen. Han var då världens yngsta kung. Historien bakom varför kungen tog över så pass tidigt är mörk. Inte ens ett år gammal förlorade Carl XVI Gustaf sin pappa.

Efter dödsfallet flyttade kungen, hans mamma prinsessan Sibylla och hans fyra systrar från Haga slott till en våning på Kungliga slottet i Stockholm.

Det var 1946 som kungen föddes på Haga slott i Solna. Strax ett år senare omkom kungens far i en flygolycka på Köpenhamns flygplats. Prinsessan Sibylla lämnades då ensam med ett-åringen och prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina, även kallade "Hagasessorna".

Annons

Inför nästa års jubileum har nu journalisten Karin af Klintberg fått det ärofyllda uppdraget att göra en unik dokumentärfilmning med kungen. I över ett år har hon fått följa honom då och då under olika tillfällen.

Det dröjer till februari 2023 innan det är dags för premiär men redan nu finns trailern för dokumentären ute. I denna delar kungen med sig av några ord gällande dödsfallet i familjen.

– Mamma var ensam, jag tror inte hon orkade med det som hände, säger kungen i dokumentärens trailer.

Ovanliga klippet på kungen: ”För helvete”

Inte nog med att kungen kommenterar den tragiska händelsen så får vi även ta del av en sekvens som visar Carl Gustaf i ett ovanligt skede – han svär nämligen.

– Åh jesus jag har ju lunch! För helvete, jag har ju massa gäster, säger Carl Gustaf och rusar iväg genom den stora salen där inspelningen pågick.

FOTO: TT

Annons