kung carl gustaf

Kungen och Silvia lämnar landet efter operationen – hovet bekräftar

Kungaparet

Det har snart gått en månad sedan kungens operation.
Efter en tid av återhämtning var kungen tillbaka i tjänst förra måndagen – nu bekräftas det att han lämnar landet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet
0:50

Efter reklamen: Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

(0:50)

Slå på ljud

I mitten av februari gick hovet ut i ett pressmeddelande gällande att kung Carl XVI Gustaf kommer genomgå en lättare hjärtoperation med hjälp av titthålsteknik.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skriver hovet i pressmeddelandet.

Hovets mörkande om kungens operation: ”Planerat sedan länge”

För allmänheten kom beskedet om kungens operation väldigt plötsligt då hans hälsa och kungliga schema inte varit avvikande. Den kungliga kalendern har varit fylld som vanligt och det har inte varit någonting som tytt på att kungen skulle ta en paus från sitt arbete.

När den kungliga experten Claes-Johan Larsson besökte Nyhetsmorgon i samband med kungens operation, avslöjar han att operationen har varit inplanerad sedan länge. Något allmänheten inte haft någon aning om.

– Ett ingrepp man planerat sedan länge, säger Claes-Johan i Nyhetsmorgon.

När Hänt var i kontakt med hovet bekräftas det att de officiella programpunkterna som inträffar efter operationen flyttas fram.

”På inrådan att livmedikus genomför kungen ett planerat ingrepp genom så kallad titthålsteknik. Kungens officiella programpunkter mellan 20 februari till 3 mars flyttas fram senare i vår.”, skriver hovet i ett mejl.

Kungen var tillbaka i tjänst förra måndagen och genomförde jubileumsbesöket i Västerås under torsdagen samma vecka, precis som planerat.

Kungaparet lämnar landet – tre veckor efter kungens operation

Men nu har kungen tagit semester, enligt uppgifter som Svensk Dam har tagit del av. Sedan ett par dagar tillbaka befinner sig kungen och drottning Silvia på paradisön Seychellerna, i Indiska Oceanen.

"På uppdrag av Hans Majestät Konungen får jag härmed anmäla att Konungen befinner sig på privat resa till Seychellerna den 12-23 mars 2023", skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett brev ställt till Justitiedepartementet.

Att drottningen är med på resan framgår inte av det officiella dokumentet. Men det kan bekräftas av hovets informationschef Margareta Thorgren, skriver Svensk Dam.

Huruvida semesterresan var inplanerad sedan en lång tid tillbaka eller om kungaparet tog beslutet att extra ledighet var välbehövlig under rehabiliteringen efter kungens operation, är ännu inte bekräftat.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN