Kungafamiljen får rösta i valet – nu bekräftar hovet beslutet

kungafamiljen
Exklusivt

Får den svenska kungafamiljen rösta i valet 2022? Ja!
För Hänt bekräftar nu hovet beslutet som samtliga kungligheter fattat tillsammans inför valdagen.
”Familjen har alltid varit överens”, skriver hovet i ett mail till Hänt.
Så röstar kändisarna – Val 2022
0:48

Efter reklamen: Så röstar kändisarna – Val 2022

(0:48)

Slå på ljud

Det är mycket som sker i den svenska kungafamiljen för tillfället. Prinsessan Madeleine har nyligen begett sig tillbaka till Florida, USA, efter att ha spenderat stora delar av sommaren med resten av familjen hemma i Sverige.

En spännande höst väntar för kungafamiljen

För prinsparet har sommaren varit lugn och härlig men nu drar den verkliga vardagen igång igen. Senaste tillskottet i kungafamiljen, lille prins Julian, 1, har blivit så pass stor att han ska börja på förskolan. I somras bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren att lillprinsens stora dag sker nu under hösten.

– Ja, samma förskola som storebröder senare i höst, skrev hon då i ett meddelande till Hänt.

Inte nog med att de kungliga uppdragen kommer igång och barnen återgår till skolan så har även tv-serien med arbetsnamnet Monarki premiär i höst. Den beskrivs som en svensk version av The Crown och kronprinsessan har tidigare uttryckt sitt missnöje över att behöva bli porträtterad i serien.

– Alltså för den som blir porträtterad kommer det alltid att kännas väldigt märkligt, så det känns väl så där. Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever, har kronprinsessan sagt i en intervju med Svenska dagbladet.

Lars Wallin om kronprinsessan Victorias val att klä sig

Se klippet här!

Kungafamiljens beslut för valet 2022 – får rösta

Vad hösten 2022 dessutom innebär är val, det närmar sig med stormsteg för det svenska folket att fatta beslut gällande vilka som ska styra vårat land. Men hur ser det egentligen ut för kungafamiljens medlemmar, får de rösta?

”Medlemmarna i den svenska Kungl. Familjen har rösträtt, men har av tradition valt att inte rösta. Den traditionen har varit sedan vi har haft allmän rösträtt här i Sverige”, skriver hovet i ett mail till Hänt.

Finns det någon gång man varit på väg att bryta denna tradition eller är detta ett beslut som hela kungafamiljen är eniga om?

”Nej, det är en tradition som inte brutits utan medlemmarna i Kungl. Familjen har alltid varit överens”, skriver hovet.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN