LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kungabarnens stora oro: ”Det värsta en familj kan gå igenom”

20 nov, 2023 
AvPontus Varg
Kungabarnen är mycket nära det norska kungahuset.
Genom svåra tider står de sida vid sida.
Men nu råder det oro för kronprinsessan Mette-Marit.
– I och med att de båda kungafamiljerna är så sammanflätade så finns det en oro hos Carl Gustaf och Silvia och inte minst hos kungabarnen, säger en hovkälla till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Martin Melins relation till kungafamiljen: ”Drömmänniskor”Brand logo
Martin Melins relation till kungafamiljen: ”Drömmänniskor”

Den 15 september i år firade vår kung Carl XVI Gustaf, 77, att han varit statschef i 50 år, och är där med den regent som suttit längst på den svenska tronen.

Samma dag firade även prins Daniel sin 50-årsdag – även om den bemärkelsedagen kom i skymundan av det stora kungliga firandet. Gästlistan för den tre dagar långa jubileumsfesten var minst sagt imponerande, med representanter för de flesta av de europeiska kungahusen.

Men jubileet kom med en vis smolk i glädjebägaren. Hela kungafamiljen med drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med familjer va samlade när de fick motta beskedet – att en av deras närmsta vänner, den norska kronprinsessan Mette-Marit, 50, var tvungen att ställa in resan till Sverige på grund av sjukdom.

Annons

”Oro hos Carl Gustaf och Silvia och inte minst hos kungabarnen”

2018 drabbades Mette-Marit av sjukdomen kronisk lungfibros, vilket känneteckans av ärrbildning mellan lungblåsorna, något som tvingar henne att trappa ner på antal uppdrag. Sjukdomen kan leda till envis hosta, andfåddhet och återkommande infektioner.

I den nya biografin Haakon – berättelser om en tronarvinge, som skrivits av journalisten Kjetil S. Østil, beskriver Norges kronprins Haakon hur den kroniska sjukdomen påverkar hustrun Mette-Marit och kungafamiljen.

”Hon har många bra dagar, men osäkerheten finns alltid där. Sjukdomen är en del av livet. Att vi ska hantera det svåra tillsammans”, skriver Haakon och förklarar samtidigt att lungsjukdomen inte kommer att kunna botas.

Läkarna får istället försöka bromsa sjukdomsförloppet.

”Det framgår inte av bilder på henne att hon är sjuk, men hon blir andfådd när hon går upp för en liten backe”, skriver han.

Annons

En hovkälla uppger för Hänt:

– Den osäkerhet och smärta den norska kronprinsfamiljen tvingas leva med är ju det en värsta en familj kan gå igenom. I och med att de båda kungafamiljerna är så sammanflätade så finns det en oro hos Carl Gustaf och Silvia och inte minst hos kungabarnen för Mette-Marits väl och ve. Det är ju djupt förståeligt, säger källan.

Starka bandet mellan kungabarnen och Mette-Marit

I en intervju från i fjol berättade Mette-Marit för Svensk Damtidning om de starka banden mellan familjerna, inte minst med Victoria.

– Kronprinsessan Victoria är en fantastiskt fin person som jag sätter väldigt högt och som jag är otroligt glad för att ha en så god, nära och varm relation till. Vi har gjort så mycket fint tillsammans, vi har rest mycket ihop och vi har haft många spännande upplevelser tillsammans. Det sätter jag så stort värde på.

I Haakons nya bok förklarar han att det är svårt att förutse hur sjukdomen kommer att drabba hustrun, symtomen kan variera från dag till dag. Det gäller att inte Mette-Marit pressar sig själv, då gör sig sjukdomen påmind.

”Men man vet aldrig när de dagarna kommer. Det gör livet annorlunda”, säger Haakon i boken.

I boken avslöjas också att de kanske aldrig hade blivit äkta makar. I början av Haakons och Mette-Marits relation på 1990-talet gjorde de faktiskt slut.

– Året efter skulle jag till USA med FN-delegationen. Innan jag reste bestämde vi oss för att inte vara tillsammans. Det gick ju inte. Vi hittade varandra igen när jag kom hem. Det var en fin tid, en väldigt fin tid, berättar kronprinsen i boken.

FOTO: TT

Annons