Retorikexperten om kung Carl Gustafs jultal 2021 – det personliga budskapet

Kung Carl Gustaf jultal 2021

Varje år håller kung Carl Gustaf ett välskrivet jultal för svenska nationen.
Men i årets tal upptäckte retorikexperten Elinor Falkman en del detaljer som kan avslöja hans personliga åsikter, något som han annars måste vara väldigt tyst om.
Läs här!

Under juldagen höll kung Carl Gustaf traditionsenligt sitt jultal för svenska nationen. Något som han har gjort sedan 1972, då som kronprins.

Sedan 1973 har hans jultal varit en återkommande tradition i Sveriges Radio, och år 2007 sändes det för första gången även i Sveriges Television.

Då man som kung inte får ta ställning i samhällsfrågor kan talet vara en utmaning att skriva, något som retorikexperten Elinor Falkman tar upp om i Nyhetsmorgon.

– Hans målgrupp är ju hela Sverige och hans situation är i princip omöjlig för han får inte tycka någonting och han får inte påverka och ändå ska han fånga in alla, även de som inte tycker han ska finnas. Så han har ju en väldigt svår utgångspunkt, säger hon i programmet.

Men lyssnar man extra nog på årets tal kommer kungens personliga åsikter ändå fram, enligt retorikexperten Elinor Falkman. Nu tar hon upp vissa exempel.

Retorikexperten Elinor Falkmans hyllning till kungen

Retorikexperten Elinor Falkman har granskat kungens tal mycket noga och i Nyhetsmorgon berättar hon att hon är extra imponerad över hans början.

– Han började med att knyta an till det vi alla känner igen, att han är tillbaka på kontoret. Han börjar med att säga att "nu är jag tillbaka på slottet, förra året så skickade jag en hälsning från Drottningholm," där han bor. Och det känner vi ju alla igen, vilket var fint att han knöt an till det, säger hon.

Kungens markering mot Rania – efter privata frågan: ”Vilken fråga!”

Detaljen i kungens jultal som avslöjar hans personliga åsikt

Senare i talet gjorde han även en väldigt tydlig feministisk poäng, enligt retorikexperten Elinor Elinor Falkman. Något som hon menar är fint då hans dotter kronprinsessan Victoria faktiskt kommer att ta över makten en dag.

– Under min tid som kung har jag själv fått uppleva den första kvinnliga partiledaren i Riksdagen, den första kvinnliga talmannen och, i år, den första kvinnliga statsministern, säger han och menar på att utvecklingen går framåt.

Men det var inte det enda temat som Elinor Falkman fastnade vid. Kungen talade även om vetenskapen och vaccin.

– Bara de senaste åren har vi sett en rekordsnabb utveckling av flera vacciner, läkemedel och behandlingar mot covid-19. Forskningen räddar och förlänger människoliv och jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet, säger han bland annat i talet.

Retorikexperten Elinor Falkman menar att han inte rakt ut ber folk att vaccinera sig, men att man ändå kan läsa det mellan raderna.

– Det jag läser in är att vi inte kan göra något bättre än att vaccinera oss. men det säger han inte, för det skulle ju vara att lägga sig i debatten. Men det som jag läser in är att han säger till Sveriges befolkning att gå ut och vaccinera sig, säger hon varpå programledaren Jenny Alversjö håller med:

– Ja, budskapet blir ju väldigt tydligt.

LÄS OCKSÅ: Hovets nya ord om prins Daniels hälsa – så mår han efter sjukdomen

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedts markering mot Steffo Törnquist i Nyhetsmorgon

SENASTE NYTT!