LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Kungens lyxbil skapar debatt – efter att nya bilder publicerats

27 maj, 2023 
KUNG CARL GUSTAF
Vår kung Carl Gustaf har alltid haft ett gediget intresse för bilar och han lägger mer än gärna en och annan krona på sin häftiga bilsamling – värd 25 miljoner kronor.
Nu kritiseras han av folket, som hellre ser sina skattepengar gå till något annat...
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Heta kyssen på röda mattan – snackisarna från PolarprisetBrand logo
Heta kyssen på röda mattan – snackisarna från Polarpriset

I år är ett otroligt speciellt år för den svenska kungafamiljen. Vår kung Carl Gustaf, 77, firar 50 år på tronen! Dessutom kommer det även firas ett jubileum i år, närmare bestämt Gustav Vasa 500 år.

Kungens firande har inte ens börjat än, det drar igång i september, men trots det har kungen ändå haft fullt upp. Förutom sina åtaganden i den kungliga kalendern var Cal Gustaf nyligen på plats i London vid kung Charles kröning. Tillsammans med dottern kronprinsessan Victoria, 45, satt han på första parkett i Westminister Abbey och bevittnade kröningen på nära håll.

Carl Gustaf är den monark i Europa som suttit vid tronen allra längst, bortsett från danska drottningen Margrethe, 83, som inte kunde närvara på kröningen på grund av ryggproblem. Därav blev de svenska representanterna lite av hedersgäster i London.

Kung Carl Gustafs bilsamling – värd 25 miljoner kronor

Något som kännetecknar vår kung är hans stora intresse för bilar. Ända sedan han tog körkort 1966 har det varit bilar som gäller. Då sågs han köra runt i sin första bil, en klassisk Volvo P1800 och som den bilfantast han är så har han idag en bilsamling värd 25 miljoner kronor.

Annons

Det senaste tillskottet i kungens samling är en BMW M8 Competition för ca 1,7 miljoner.

BMW M8 Competition har superbilsprestanda, men är mer en blixtsnabb långfärdsbil än en racerbil trots att den har kolfibertak. Bilen har en V8-motor med dubbelturbo på 625 hk.

Folkets kritik efter nya bilderna: ”Våra skattepengar”

Bilen köpte han till sig själv i 74-årspresent för några år sedan och nyligen fångades han på bild när han var ute och körde. Klippen och bilderna har blivit virala på Tiktok och även om de flesta är väldigt glada för vår kungs framgångar så är det vissa som är skeptiska.

”Många har svårt att få ekonomin att hålla i slutet av månaden men visst ge honom en bil”, skriver en person på Tiktok.

”Tänk på att han köpt denna BMW för våra skattepengar”, skriver en annan.

”Där rullar våra skattepengar”, skriver en tredje.

”Kungen är så onödig… han önskar sig vad var det… 70 miljoner kronor för att göra om sin trädgård”, hälsar en fjärde.

FOTO: Patrik Jonsson, TIKTOK

Annons