LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Victorias sorg efter dödsfallet – berättar om tragedin

28 jan, 2022 
kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victorias vän Emerich Roth avled i januari 2022.
Nu uttalar hon sig för första gången om sin sorg efter dödsfallet.
Annons
Se dramatiken när Kronprinsessan Victoria räddar en man i fjällenBrand logo
Se dramatiken när Kronprinsessan Victoria räddar en man i fjällen

Kronprinsessan Victorias arbetsschema har inte varit överdrivet belastat efter att hon, prins Daniel och kungaparet drabbades av covid-19. Jobbkalendern ekar tom förutom några få uppdrag. Ett av de uppdragen som fanns uppskrivet och planerat var kronprinsessan Victorias närvaro den 27 januari vid utdelning av stipendier i Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Efter det uppdraget har kronprinsessan inte alls några slags åtaganden förrän i slutet på mars i år.

Kronprinsessan Victorias starka tal till avlidne vännen

Vid utdelningen av stipendier i Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen så var kronprinsessan på plats tillsammans med sin make prins Daniel.

Annons

Under den en timmes långa ceremonin som ägde rum på Dramaten så var inte kronprinsessan bara på plats, utan hon höll även ett tal.

Talet var starkt och berörde många på plats, bland andra partiledare, ministrar och olika ambassadörer. Även flera som överlevt Förintelsen var på plats, vilka kronprinsessan började med att rikta sitt tal till.

Kronprinsessan Victoria och Emerich Roth
Kronprinsessan Victoria och vännen Emerich Roth år 2005.

En person som överlevt förintelsen och inte var på plats var kronprinsessan Victorias vän författaren och föreläsaren Emerich Roth. Han avled den 22 januari, och kronprinsessan har inte uttalat sig om sin väns bortgång tidigare, förrän nu i sitt rörande tal.

– För bara några dagar sedan gick en person ur tiden som betytt mycket för mig och för väldigt många andra. Emerich Roth var en av Sveriges sista överlevande från Förintelsen. Vi är många här inne, många i hela vårt land, som delar en djup tacksamhet för hans mod, hans engagemang och hans outtröttliga arbete, sa kronprinsessan i sitt tal och avslutade med:

– Vi har nu ett stort gemensamt ansvar att förvalta hans arv och att föra det vidare.

Så fina ord av kronprinsessan!

FOTO: Christine Olsson/TT, Karin Törnblom/TT

Annons