LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Victorias sjukdomskamp – därför berättade de allt

03 jan, 2024 
victoria och drottningen
När kronprinsessan Victoria var i tjugoårsåldern blev det känt att hon var sjuk i anorexi.
I TV4:s Mitt liv som drottning tas ämnet upp och Hovets före detta informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg avslöjar att hon blev uppkallad till drottningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias ätstörningarna: ”Prinsess-sjukan”Brand logo
Kronprinsessan Victorias ätstörningarna: ”Prinsess-sjukan”

Drottning Silvia fyllde 80 år den 23 december och med anledning av drottningens födelsedag har dokumentärer om hennes liv sänts flitigt den senaste tiden.

I TV4:s Mitt liv som drottning tas dottern kronprinsessan Victorias insjuknande i anorexi upp.

Drottningen om Victorias anorexi: ”Skydda kronprinsessan”

Hovets före detta informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg medverkar i dokumentären och berättar att hon blev uppkallad till drottningen efter många spekulationer om kronprinsessan.

– Sen så var hon på en bal i stadshuset när hon hade genomskinliga armar på en klänning, säger hon om kronprinsessan Victoria och fortsätter:

– Efter det blev jag så småningom inkallad till drottningen och då la hon korten på bordet och sa vad det handlade om.

Annons

I dokumentären visas en gammal intervju med drottningen som förklarar varför de valde att gå ut med Victorias ätstörningsproblematik.

– Vi kanske gjorde det för att skydda kronprinsessan, därför att det blir lätt att man spekulerar eller skriver historier om det, löd orden.

Bild från dokumentären Mitt liv som drottning.

Victorias egna ord om anorexin: ”Stundtals haft väldigt mycket ångest”

I SVT:s Kronprinsessan och kungariket, år 2010, fick Victoria frågan om det var hennes stora krav på sig själv som låg bakom anorexin.

– Ja det skulle jag nog kunna säga, en väldig prestationsångest. Man växer upp och man blir kanske förvirrad också över var man står, just i sig själv, en obalans, svarade kronprinsessan då.

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre.

Annons

I en intervju med Claes Elfsberg i SVT med anledning av Victorias 40-årsdag berättade hon om den svåra tiden i hennes liv.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, sa kronprinsessan Victoria.

– Jag tror det finns lika många orsaker till att må dåligt som det finns personer och det var väldigt komplext för mig. Därför var det väldigt viktigt att jag fick professionell hjälp och kunde reda ut de bitarna.

FOTO: TT

Annons