LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Avslöjandet om drottning Silvias 80-årsdag: ”Allra bästa födelsedagspresenten”

24 dec, 2023 
Linn Seipel
drottning silvia födelsedag
Drottning Silvia har fyllt jämna 80 – något som firats rejält på slottet!
Att umgås med barnbarnen är något drottningen värdesätter högt – varför hon också lär ha uppskattat denna överraskning lite särskilt!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Sedan 1976 har drottning Silvia varit gift med vår kung Carl Gustaf, vilket gör henne till vår längst sittande drottning någonsin i Sverige. Under lördagen, dagen före självaste julafton, fyllde vår drottning Silvia inget mindre än 80 år. Något som givetvis firades stort på Drottningholm slott.

Festligheterna verkar dock bara ha varit för familj och vänner. Något som kan antas rimligt, med hänsyn att året som varit bjudit på flera stora tillställningar redan som det varit. Bara under hösten har kungen firat 50 år på tronen, prins Daniels 50-årsdag har firats och drottning Silvia har rest till New York samt haft en allmänt fullspäckad kalender med sina stiftelser och åtaganden.

Annons

Drottning Silvia fyller 80 – firar med barnbarnen på slottet

På Kungahuset officiella Instagrams-konto kan man se en lycklig drottning Silvia tillsammans med sina åtta barnbarn framför en stor rosa tårta, med krona i mitten och 80 tända ljus.

– Så mysigt! Antar att detta var den allra bästa födelsedagspresenten till drottningen. Hon har tidigare sagt att hennes barnbarn är livets efterrätt, och hon älskar att umgås med dem, säger Se och Hörs kungahusexpert, Caroline Vagle, till norska tidningen.

Drottning Silvias födelsedagspresent från svenska folket: ”Lyfter fram vår drottning”

Som ett grattis från riksdagen och regeringen, och därigenom också svenska folket, har drottningen också fått ett vackert konstverk i present. Gåvan föreställer en unik version av konstverket Queen’s Gambit, som fått sitt namn efter ”det välkända och vågade” öppningsdraget i schack, skriver Svensk Damtidning.

Annons
drottning silvias present
Konstverket Queens Gambit.

– Kvinnan på toppen symboliserar frihet, en grundläggande värdering för vårt land, förklarar konstnärerna själva, och fortsätter:

– Ballongerna symboliserar drottningens djupa engagemang för barn och barns rätt, och pärlan symboliserar drottningens framträdanden som representant för Sverige. Tornet, med stadshuset som förlaga, står för Stockholm, och de blå och gula färgerna representerar Sverige.

Där på plats för att dela ut gåvan var talmannen Andreas Norlén och utrikesministern Tobias Billström.

Annons
drottningen mottar gåvan
Drottning Silvia får sin gåva av talmannen Andreas Norlén.

– Med gåvan vill vi uppmärksamma en fantastisk företrädare för vårt land. Vår förhoppning är att gåvan ska bidra till utsmyckningen på Slottet med ett föremål som lyfter fram vår drottning, säger Andreas Norlén, skriver Svensk Damtidning.

FOTO: Jessica Gow/Jonas Ekströmer /TT

Annons