LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kronprinsessan Victoria bryter tystnaden – efter kungens uttalande

12 jan, 2023 
Nyligen gick prins Carl Philip ut och stöttade kung Carl Gustaf efter kritiken han nyligen fått motstå.
Nu bryter kronprinsessan Victoria tystnaden om händelsen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissarBrand logo
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

Det var i SVT:s dokumentär Sveriges sista kungar som kung Carl Gustaf, 76, uttalade sig om det beslut som ändrade succesionsordningen och kostade prins Carl Philip, 43, tronen.

På frågan om hur kungen ser på den ändrade grundlagen svarade han:

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt är ju inte klokt, det tycker jag ännu, uttrycker kungen i dokumentären.

Kungen anser även att det har förstärkt monarkin men att lagen eventuellt kunde ha införts vid nästa generationsskifte. Vidare förklarade han att det däremot inte har orsakat några sprickor syskonen emellan.

– Vi försökte säga att man borde ha haft is i magen.

Skarpa kritiken – efter kung Carl Gustafs uttalande

Uttalandet har sedan dess fått en hel del kritik och den har varit så stark att det kungliga hovet har fått tagit till en ovanlig lösning. Nämligen att publicera ett uttalande på Kungahusets Facebook-sida.

Annons

”Uttalande av H.M konungen. Under hösten, vid två intervjutillfällen, fick jag frågor om ändringen av successionsordningen 1980 till förmån för det förstfödda barnet – oberoende av kön. Jag delgav då mina tankar kring att prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins. Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare.

Hovet förtydligar även att kungens intervjusvar inte ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller kronprinsessan Victoria.

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.Carl Gustaf”

Kronprinsessan Victoria bryter tystnaden om kungens uttalande

När Expressen träffade prins Carl Philip på Leos lekland talade han ut om sin syn på händelsen och stöttade både kungen och kronprinsessan.

– Jag stöttar både pappa i hans uttalande, och min storasyster, säger Carl Philip till tidningen.

Expressen bekräftade även att prinsen var fåordig och hänvisade till de officiella kanalerna.

Nu har även kronprinsessan Victoria sagt sina första ord om händelsen. Det är när hon och maken prins Daniel får en fråga av Expressen som hon delar med sig av sin syn på allt som skett.

– Tack, det där är bra, det där har vi gått vidare från, säger hon till tidningen.

FOTO: TT

Annons