TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Därför får kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf inte flyga ihop

02 maj, 2023 
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf
Snart är det dags för kröningen av kung Charles.
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria kommer att närvara.
Däremot får de två absolut inte flyga ihop – och här är anledningen varför.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

Drottning Elizabeths tragiska bortgång lämnade ett land i sorg, och en son till tronen. Kröningen av kung Charles, 74, och drottning Camilla, 75, närmar sig med stormsteg.

Som representanter för Sverige kommer kung Carl Gustaf, 77, tillsammans med kronprinsessan Victoria, 45, att närvara vid kröningen som kommer att ta plats i Westminister Abbey i London, England.

Därför får kronprinsessan och kungen inte flyga ihop

Senast kungen befann sig i England var tillsammans med drottning Silvia, 79, då de närvarade vid drottning Elizabeths begravning i september i fjolår. Kungligheterna satt då på den allra första raden i kyrkan, nära kistan.

Nu är det alltså dags att bege sig till Storbritannien ännu en gång, men trots att far och dotter tillsammans ska åka till en och samma tillställning kommer de inte att flyga ihop.

Det är faktiskt så att kungen och kronprinsessan aldrig flyger tillsammans, och det är i syfte att skydda tronföljden om någonting skulle hända.

Annons

”Kungen och Kronprinsessan åker av hävd aldrig med samma flygplan. Precis som på samma sätt som att statsministern och vice statsministern inte reser med samma flyg.”, skriver hovet i ett meddelande till Hänt.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf i samband med invigningen av Norvik hamn.
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf i samband med invigningen av Norvik hamn.

Kungafamiljens specifika regler i flygplanet

När det kommer till medlemmar av kungafamiljen som ska flyga så finns det flera regler som de måste förhålla sig till under flygresorna.

Bland annat ska kungligheter gå på planet sist av alla passagerare, samtidigt som de därefter ska stiga av planet först av alla. Dessutom ska medlemmar av kungafamiljen alltid vara placerade längst fram i flyget.

Kronprinsessan sitter alltid längst fram i planet, och helst vid fönstret, enligt Svensk dam är hennes favoritplats 1F.

FOTO: Christine Olsson/TT / Pontus Lundahl/TT

Annons