LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kronprinsessan Victoria ersätter kungen – nu händer det efter 17 år

23 apr, 2024 
Maria Broberg
När kungen var borta på ett firande i Sala fick kronprinsessan Victoria rycka in för att dela ut medaljer till våra svenska bönder – något som inte har hänt på 17 år.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stefan Odelbergs olämpliga skämt till kungen – hemliga uppgörelsenBrand logo
Stefan Odelbergs olämpliga skämt till kungen – hemliga uppgörelsen

När det var dags för den årliga utdelningen av LRF Mjölks guldmedaljer fick kronprinsessan Victoria, 46, rycka in istället för kungen.

Medaljerna, som delades ut på Stockholms slott 15:e april, ingår i ett guldmedaljprogram för att uppmärksamma LRF Mjölk samt mjölkböndernas och mejeriföretagens kvalitetsarbete.

En gång om året visar då vår svenska statschef uppskattning för våra mjölkbönder genom att dela ut guldmedaljer till de bönder som levererat högkvalitativ mjölk i minst 23 år.

Enligt Svensk damtidning är just detta en av kungens favoritsysslor – som han inte har missat på 17 år. Men under årets ceremoni var kungen borta på ett annat uppdrag och fick lämna över ansvaret till vår blivande drottning, kronprinsessan Victoria.

Detta gjorde kung Carl XVI istället

Vanligtvis är det vår kung som lämnar över medaljerna till mjölkbönderna, men i år kunde han inte närvara vid ceremonin.

Orsaken till kungens frånvaro berodde på att han befann sig på ett annat kungligt uppdrag i Sala ihop med drottning Silvia. De hade nämligen sedan tidigare planerat att delta i firandet av Salas 400-årsjubileum.

Kungen och drottningen under firandet av Salas 400-årsjubileum.FOTO: TT

Kronprinsessan Victorias hyllning

Alltså, när kungen och drottningen var borta på 400-årsfirande fick kronprinsessan kliva in istället och dela ut medaljerna till bönderna.

Annons

Under ceremonin hyllade Victoria bönderna som fick ta emot Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer, i sitt tal sa Victoria:

– Ni är lika viktiga för Sverige som era föregångare på 50-talet. Då som nu främjar ni hög livsmedelskvalitet. Det gör ni genom att ständigt utveckla era kunskaper, tekniker och jordbruksmetoder. Resultatet är säker, välsmakande och inte minst näringsrik mjölk.

Victoria passade även på att tacka bönderna för sitt hårda arbete och lyfte hur betydelsefulla de är för oss i Sverige.

– Ni har betydelsefulla uppgifter som verkligen förtjänar vår uppmärksamhet, och jag hoppas att allt fler förstår det hårda arbete som ligger bakom. Att vara mjölkbonde är inte bara ett yrke – det är en livsstil och ett kall. Tack för det hängivna arbete ni gör och för era fantastiska insatser för Sverige, sade Victoria i sitt tal.

FOTO: TT

Annons