LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Hovet bekräftar hastiga beslutet – kungen ställer in allt

14 mar, 2024 
Maria Broberg
Kungaparet befinner sig i Mexiko på ett statsbesök.
Under besöket var det planerat att kungaparet skulle resa med ’’dödens tåg’’ . Men det ändrades dock för ett antal veckor sedan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens oväntade möte med David BatraBrand logo
Kungens oväntade möte med David Batra

Just nu befinner sig kungen och drottning Silvia i Mexiko för ett planerat statsbesök. De blev inbjudna av landets president Andrés Maniel Lopéz Obrador och paret kommer att vistas i landet mellan 11-16 mars.

Under besöket var det planerat att kungaparet skulle resa med ’’dödens tåg’’ . Men det ändrades dock för ett antal veckor sedan. Det är inte ovanligt att denna typ av ändringar görs under planeringen.

– Det var en del i planeringen. Men den tågresan är borttagen, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef, till Aftonbladet.

Kungen och drottningen ställer in – efter kritiken

På torsdagens agenda för kungen och drottningen står det att de ska åka till staden Mérida för att bland annat besöka ruinstaden Uxmal.

Där kommer de att välkomnas av representanter från ursprungsbefolkningarna Maya och Yaqui.

En av de tidigare programpunkterna för torsdagen var att kungaparet skulle åka tåg med El Tren Maya som ibland kallas för ’’dödens tåg’’ av kritiker. Och en demonstration mot detta var planerad att äga rum utanför svenska ambassaden i Mexiko City under torsdagen.

Annons

Men det ändrades dock för ett antal veckor sedan.

– Det är många parametrar som vi tar ställning till när programpunkter ska beslutas. Även när det gäller politiska frågor som i detta fall, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef, enligt Aftonbladet.

Järnvägen, El Tren Maya, invigdes under 2023 och är planerad att vara i full drift under 2024. Men projektet har kritiserats i Mexiko för sin negativa påverkan på miljön.

Syftet med kungens statsbesök – bygger relationer

Hovets egen hemsida står det att syftet med kungaparets statsbesök i Mexiko är att stärka relationen mellan Sverige och Mexiko.

Bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forsell åker med kungaparet som representant för regeringen.

Under tiden som kungen är borta i Mexiko kan han inte fullgöra sina uppgifter som statschef för Sverige. Detta betyder att kronprinsessan Victoria får kliva in som tillfällig riksföreståndare.

Beskedet om att Victoria tar över som statschef i och med kungens frånvaro framgår i ett meddelande från riksmarskalken Fredrik Wersäll.

’’På uppdrag av Hans Majestät Konungen får jag härmed anmäla, att Konungen befinner Sig på statsbesök i Mexiko den 11-16 mars 2024. Under denna resa är Han förhindrad att fullgöra Sina uppgifter som statschef’’, skriver Fredrik Wersäll till justitiedepartementet meddelar Expressen.

FOTO: TT

Annons