Storbråket efter Victoria och Madeleines familjebeslut

Infekterade bråket efter Victoria och Madeleines kritiserade familjebeslut

I alla familjer finns det ju olika traditioner, vissa har färre, andra har fler.
En tradition som hållit i sig ett tag hos kungafamiljen är valet av hundras, något som nu både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine brutit.

Sedan flera år tillbaka har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia haft hund, något som skänkt familjen en hel del skratt och glädje. Så härligt!

Men däremot blev det en rejäl snackis när kronprinsessan Victoria skaffade en fyrbent liten vän. Många tyckte att hon gjorde helt fel i valet av hundras.

Kritiken mot kronprinsessan

Det var i början av maj som beskedet från svenska kungahuset kom att kronprinsessparet hade utökat familjen med en till medlem – hunden Rio som är en cavapoohund.

Hunden Rio

Världens finaste lilla Rio! Foto: Kronprinsessan Victoria

En hel del kritik riktades mot kronprinsessfamiljen med anledning av att de inte valt en renrasig hund från en kennel, utan en blandras.

Vissa blev till och med besvikna på kronprinsessparet, då det ska finnas många bra uppfödare i Sverige som är anslutna till svenska kennelklubben.

Även prinsessan Madeleine verkar vara en riktig hundmänniska, då hon tidigare haft jack russeln Zorro, som avled för några år sedan. Men det blev inte Madeleines sista hund. Nämligen införskaffades en ny vovvsing i våras med namn Teddy, som troligtvis är en pudelmix.

Med andra ord har båda prinsessorna valt att nya familjemedlemmen ska vara en blandras, trots att kungen har tradition av något helt annat.

Kungen och drottningens hund är en bayersk viltspårhund som heter Brandi. Men det är ju inte kungens första hund. Han har tidigare ägt labradorer som hette Jambo och Charlie, samt en cavalier king charles spaniel som hette Sissi.

Valet att gå emot traditionen

När båda prinsessorna valde att skaffa hund väldigt nära i tiden jämte varandra så gjorde de även samma val att skaffa en blandrashund. Med andra ord gick de helt ifrån traditionen som deras pappa skapat.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Valet av blandras väckte stor kritik och starka känslor, inte minst från Svenska Kennelklubben.

En vanlig orsak till att man korsar pudlar med andra ras är att det finns en chans att kommande valpar blir allergivänliga. Men det är inte det enda som lockar, även utseendet. Många kan ha en förhoppning om att hunden ska bli så lik en ”teddybjörn” som det bara går menar uppfödarna, enligt Svensk Dam.

Alla ska såklart få välja vilken ras av hund som de vill och önskar. Men det är helt klart en markering från både Victoria och Madeleines håll att inte gå sin pappas fotspår gällande val av hund.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Karin Törnblom/TT

MISSA INTE HETASTE NÖJESNYHETERNA – KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL HÄNTS STARTSIDA!