LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Hovets besked om prinsessan Leonores skolgång

13 feb, 2020 
Hovets besked om prinsessan Leonores skolgång
Förra veckan bekräftades det att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill med familj flyttat från sitt hem till ett nytt hem.
Nu berättar hovet hur det blir med Leonores skolgång till hösten.
Annons
Utseendeförändringen för prinsessan Sofia - efter fyra årBrand logo
Utseendeförändringen för prinsessan Sofia - efter fyra år

I höstas kom beslutet om att prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, inte längre kommer att tillhöra det svenska kungahuset. I en kommitté och en efterföljande presskonferens framkom det att barnen friställs från att tjänstgöra för den svenska kungafamiljen.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, meddelade hovet på kungahusets hemsida.

Beslutet togs väl emot av både prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill – inte minst de sistnämnda som sedan fler år tillbaka är bosatta utanför Sverige.

Madeleine, Chris och barnen bor nu i Florida i USA, och så sent som förra veckan bekräftades det att familjen precis flyttat från ett boende till ett annat. Men om kungens stora beslut förra året inte trätt igenom hade familjens flyttlass nu antagligen gått till Sverige istället.

Annons

Beslutet om barnens skolgång

Att kungens beslut kom när det kom var avgörande för Leonore, som fyller sex år och börjar i skolan till hösten. När hon fortfarande var en kunglig höghet fanns det ett krav på henne att gå i en svensk skola, men det gör det inte längre.

Nu stannar hon i USA och börjar i skolan där, något hovet bekräftar för Svensk dam.

– Prinsessan Madeleine är bosatta i Florida. Just nu och för den närmaste tiden framöver kommer de att bo kvar i Florida. Det innebär att barnen också kommer att gå i skola i Florida, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Och redan innan har det spekulerats i att Leonores skolgång var avgörande till att kungens beslut togs just då.

– Leonores skolgång är en av de tungt vägande anledningarna till att det här kommer nu, förklarade en källa nära hovet till Hänt.

FOTO: TT

Annons