Hårda orden om kungafamiljen plockas bort: ”Mot min vilja”

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustav

Hana Al-Khamris kopplade ihop den svenske och den saudiske kungen i sitt sommarprat.
Men kort innan programmet skulle sändas så meddelade Sveriges radio att stycket skulle strykas.
Alexander Abdallah – En resa genom dåtid, nutid och framtid
0:50

Efter reklamen: Alexander Abdallah – En resa genom dåtid, nutid och framtid

(0:50)

Slå på ljud

Författaren och journalisten Hana Al-Khamris har gjort en succékarriär inom journalistiken och hon har skrivit för bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Al Jazeera och The Washington Post. Nu kan hon addera ännu en sak på CV:et – nämligen sommarvärd i P1.

Journalistens kritik mot kung Carl XVI Gustaf

Det var den 12 augusti som vi fick ta del av Hana Al-Khamris sommarprat. Men programmet som sändes var tydligen inte det som var tänkt från första början. Enligt SvD pågick det diskussioner mellan journalisten och SR redan under planeringen av sommarpratet. Stycket som det samtalades om rörde en jämförelse mellan vår svenska kung Carl XVI Gustaf och Saudiarabiens kung Salman bin Saud.

”Hur kommer det sig att både den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, och Saudiarabiens kung Salman bin Saud motsatt sig införandet av kvinnlig tronföljd?”, löd stycket som det diskuterades om.

Sveriges radio stryker innehållet i sista sekund

I ett mejl till DN skriver Hana Al-Khamris att SR tidigt motsatte sig i processen. Något som inte som stoppade henne och väl i början av augusti så var det beslutat att stycket skulle få vara kvar. Men kort innan programmet skulle sändas – närmare bestämt två dagar – hörde Sveriges radio av sig med ett nytt beslut, något som SvD var först med att rapportera om.

”Vi behöver hålla oss till det som är korrekt och det är inte korrekt att säga att kungen har motsatt sig införandet av kvinnlig tronföljd”, skrev en redaktör på Sveriges radio i ett mejl till Hana Al-Khamris, enligt SvD.

Marie-Jeanette Löfgren som är ansvarig utgivare för programmet berättar om beslutet kring att klippa om programmet i en intervju med DN.

– Som med all publicering är det en pågående process fram till det att man sänder eller publicerar. Det här har varit en diskussion under det långa arbetet med programmet.

Hana Al-Khamris är minst sagt förvånad över beslutet att klippa bort formuleringen i sista sekund och att hon nu kräver att SR publicerar den ursprungliga versionen av sommarpratet.

”Jag har tvingats fly till Sverige från Saudiarabien bland annat till följd av korrekta men kritiska artiklar om det saudiska kungahuset. Att Sveriges Radio mot min vilja – och på så lösa grunder – väljer att klippa bort en enkel och relevant fråga om den svenska kungen är upprörande”, skriver hon till DN.

FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Patrik C Österberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN