Hertiginnan Christina d'Otrante död – så var livet på slottet

Hertiginnan Christina d'Otrante död – så var livet på slottet

Hertiginnan Christina d'Otrante har dött vid 83 års ålder.
Hon var en nära vän till svenska kungaparet.
Nu sörjs hon av vännerna.

Hertiginnan och kungavännen Christina d'Otrante har gått bort vid 83 års ålder. Det rapporterar Expressen under söndagen den 21 augusti.

Enligt hovexperten Roger Lundgren var Christina god vän till kungaparet; kung Carl XVI Gustaf, 75, och drottning Silvia, 78.

– Både kungen och drottningen kände henne mycket väl. Hon har varit på slottet massor av gånger, uppger Roger till tidningen.

Familjen d'Otrantes hertigtitlar – unika i Sverige

Hertiginnan mottog sin titel när hon, år 1967, gifte sig med maken hertig Gustaf d'Otrante. Sedan år 1995 har hon varit änka.

Bortsett från den svenska kungafamiljen var de den enda svenska familjen med hertigtitlar. Gustaf kom från en fransk familj, som blivit tilldelad titeln av självaste Napoleon Bonaparte en gång i tiden.

– Alla andra står i successionsordningen. Kungen har gett de titlarna [hertigtitlarna reds. anm.] till sina barnbarn till exempel, säger Roger fortsätter:

– Och sen är det familjen d’Otrante, men den är alltså fransk.

Hertiginnan Christina d'Otrante med dotter Marguerite anländer till en privat tillställning vid Drottningholms slott, dagen före kung Carl Gustafs stora 60-årsfirande.

Hertiginnan Christina d'Otrante med dotter Marguerite anländer till en privat tillställning vid Drottningholms slott, dagen före kung Carl Gustafs stora 60-årsfirande.

FOTO: Charles Hammarsten/TT

Hertiginnan Christina d'Otrantes liv vid slottet

Hertiginnan huserade i slottet på Elghammar i Sörmland, till vilket hon flyttade vid 28 års ålder. Enligt en intervju med Skogssällskapet från år 2009 framgår det att skogsbruket vid slottet var nödvändig för att hålla egendomen flytande.

– Vi är beroende av egendomens avkastning och så har det alltid varit. Vi har anpassat oss efter vad gården ger, berättade Christina då.

Slottet på Elghammar innefattar 1600 hektar skog, 130 hektar åkermark, tre stallbyggnader, tio året runt-bostäder och ett 20-tal sommartorp.

– Man ska inte låsa in sig i sitt hus. Om man visar kanske människor förstår att det är ett stort ansvar att hålla reda på en sådan här sak, förklarade Christina som gärna öppnade upp slottet för besökare.

Kungaparet sörjer framlidna kungavännen

Det svenska kungaparets vän har alltså gått ur tiden vid endast 83 års ålder. Dödsorsaken är ännu okänd.

Men det är inte bara kungaparet som sörjer den bortgångna vännen. Även författaren Leif GW Persson, 77, uttalar sig om Christinas död. I en kommentar till Expressen berättar han om hennes person:

– Hon var aristokrat ut i fingerspetsarna och hade bestämda åsikter om högt och lågt. Det var alltid roligt att prata med henne, och roligast var det när man inte delade hennes uppfattning. En intressant person.

Hänt har sökt hovet för en kommentar.

FOTO: Patrik Österberg/TT, Cecilia Liljeton/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN