Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Här bryter norska kungafamiljen mot reglerna – därför saknades prinsessan Märtha Louise

17 maj, 2018 
Malin Ljung
Vilket firande av Norge den 17 maj! Kungafamiljen bröt mot klädreglerna och prinsessan Märtha Louise uteblev helt.
Annons

Den 17 maj firas stort av varenda kotte i Norge, så även kungafamiljen. Den norska nationaldagen firas stort och traditionellt.

Men årets upplaga under torsdagen hann knappt börja innan den norska kungafamiljen gick sin egna väg och bröt mot klädkodsregeln. När kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och deras barn Ingrid Alexandra och Sverre Magnus klev ut på slottsbalkongen hade alla på sig en röd sløyfe, en rosettliknande brosch. Samtidigt hade de tre kvinnorna klätt upp sig i norska folkdräkter – och enligt reglementet ska man inte utsmycka folkdräkten med något som ej hör till den.

Deras tilltag uppskattas ändå av den norska modeexperten Ida Elise Eidie Einarsdottir.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag tycker att det är kul att de hade på sig folkdräkter i år. Och jag hoppas att det är tillfälligt att de valt att pynta den med en 17 maj-rosett, säger hon till norska Se og Hør och fortsätter:

Annons

– De visar att folkdräktsreglerna mer kan används som riktlinje, och det är befriande att kungafamiljen bryter mot reglerna.

Under fjolårets 17 maj-festligheter hade kungafamiljen på sig helt vanliga kläder och att de valde folkdräkt i år är något som applåderas.

Det fanns dock en person som saknades ur kungafamiljen, nämligen prinsessan Märtha Louise. De senaste åren har hon inte synts till på slottsbalkongen, enligt norska hovexperten Anders Johan Stavseng är sannolikheten ändå stor att hon och barnen finns i närheten och äter den traditionella nationaldagslunchen med övriga kungafamiljen.

– Det är inte längre vanligt att prinsessan Märtha är med vid torget. Nu är det kungaparet och kronprinsfamiljen som står för det. Hon och barnen är nog inne på slottet och ser det hela från fönstret, säger han till tidningen.

FOTO: Stella, Ibl

 

 

 

Annons