ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Folkets stora kritik mot kungahuset – Victoria mitt i händelsen

05 maj, 2023 
Simon Lundh
Den 6 maj kröns Charles III till kung för Storbritannien.
Både kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria kommer närvara vid ceremonin.
Men varför råder det delade meningar gällande kröningen?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppetBrand logo
Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

Lördagen den 6 maj får Storbritannien en ny kung när Charles III kröns. Ceremonin är den första i landet sedan drottning Elisabeth kröntes den 2 juni 1953. Förberedelserna är i full gång och går under namnet Operation gyllene klottet. Ett namn som syftar på riksäpplet som den brittiska kungen kommer ta emot under ceremonin tillsammans med kröningsringen och spiran.

På plats under kröningen i Westminster Abbey kommer även den svenska kungen och kronprinsessan Victoria vara som representerar för det svenska kungahuset. Något som det svenska hovet bekräftade för Hänt tidigare.

H.M. Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin. Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då Kungen och Kronprinsessan var på plats i Tokyo.”, skrev hovet till Hänt i ett mejl.

Kritik mot enorma summan för kungens kröning

Det är dock inte bara guld och gröna skogar inför kröningen. Enligt brittiska medier så har summan för hela ceremonin avslöjats.

Annons

Nästan 1 miljon pund eller motsvarande 1,3 miljarder kronor kommer kalaset att kosta. En summa som fått det brittiska folket att ryta ifrån.

Planerad demonstration vid Charles III kröning

Graham Smith som är ordförande i landets republikanska förening. En förening som inte vill ha en monarki i Storbritannien, säger till AP att han inte står bakom kröningen och kallar det ett meningslöst spektakel.

Samma dag som kröningen sker kommer även organisationen Republic samla 1 500 demonstranter i London på Trafalgar Square för att utrycka sitt missnöje mot monarkin när kröningsvagnen med Charles och hans fru Camilla passerar på sin väg mot Westminster Abbey.

Varför Trafalgar Square valts som platsen för demonstrationen, är för att det är på den plats som den tidigare kungen Charles I står som staty. Charles I avsattes av landets parlament och avrättades 1649.

FOTO: GETTY IMAGES/TT

Annons