drottning silvia

Folket rasar mot drottning Silvia – efter poolrenoveringen

drottning silvia

Drottning Silvia fick en lyxpool för 9 miljoner kronor i 50-års present.
När poolen sedan behövde renoveras 25 år senare hamnade notan hos skattebetalarna – något som nu väcker starka reaktioner.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens skämt till drottning Silvia får hela salen att skratta
0:31

Efter reklamen: Kungens skämt till drottning Silvia får hela salen att skratta

(0:31)

Slå på ljud

2023 är ett stort år för den svenska monarkin. Inte nog med att året markerar 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung och vi firar även Kung Carl Gustafs 50 år på tronen. Att kungen suttit som stadschef i 50 år gör honom till den längst sittande monarken i Sveriges historia – vilket firas under hela året.

Men det är inte det enda storslagna som händer under året. Drottning Silvia fyller 80 år i december, vilket även det kommer uppmärksammas under året.

Drottning Silvias lyxpool renoverades – för skattepengar

Att kungligheterna firas med pompa och ståt är det inget tvivel om. När Silvia fyllde 50 år fick hon en badpaviljong med swimmingpool för över nio miljoner kronor i gåva av familjen Wallenberg.

25 år senare, år 2018, var poolen i behov av renovering. Men varken kungahuset eller familjen Wallenberg stod för den enorma kostnaden av lyxpoolens renovering, det var Statens fastighetsverk, något som SVT:s Uppdrag granskning rapporterar om.

– Jag utgår ifrån att man tycker att det är okej, säger fastighetsdirektör Peter Wallin på Statens fastighetsverk, på frågan om vad han tror skattebetalarna tycker om det hela.

Notan för renoveringen landade på blygsamma 744 000 kronor som skattebetalarna fick betala.

Kungafamiljen har genom den över 200 år gamla överenskommelse om dispositionsrätt en rad förmåner. De behöver därmed inte betala renoveringar, underhåll eller hyror för sina bostäder. Det står skattebetalarna för.

Följarna rasar efter upptäckten med renoveringen

Men motsatt till det Peter Wallin på Statens fastighetsverk förutspådde, så har nyheten om poolrenoveringen rört upp mycket känslor hos följarna på TV4:s Facebook-sida.

När kanalen nyligen delade ett inlägg om nyheten från Uppdrag granskning strömmar kommentarerna in – och de flesta tycker att notan är långt ifrån okej.

"De har fullständig avsaknad av allt vad skam heter! Det mesta i deras leverne hamnar på skattebetalarna. Finns det över huvudtaget något de står för själva?", skriver en arg följare.

"Har egna tillgångar kan känna att om hon vill den renovera ofta kan hon stå för notan. Det är tider nu när allting ska dras in och granskas", skriver en annan.

"Det kan drottningen betala själv", skriver en tredje.

"Det är väl lite överdrivet att våra skattepengar skall gå till det. Dom har även en privat förmögenhet.", kommenterar en fjärde.

Men det finns även några som tycker att det är helt rätt att notan för renoveringen gick till skattebetalarna.

"Det kan vi ta. DROTTNINGEN har tjänat oss svenska folk I MÅNGA år Gjort BRA jobb i Sverige och utomlands", hälsar en i kommentarsfältet.

"Ja det är hon värd flera gånger om", skriver en annan.

Hänt har sökt hovet för en kommentar.

FOTO: Pontus Lundahl / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN