LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Kungen lämnar drottning Silvia – beslutet efter sjukdomsbeskedet

09 okt, 2022 
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Förra veckan bekräftades det att drottning Silvia insjuknat.
Nu tvingas hon ställa in helgens uppdrag.
I samma veva lämnar kungen Stockholm – utan drottningen.
Annons
KUNGEN – se den officiella trailern härBrand logo
KUNGEN – se den officiella trailern här

Varje september har kungaparet ett av sina mest prestigefulla uppdrag. Det är nämligen riksmötets öppnande som markerar starten av Sveriges riksdags arbetsår.

I år inföll dagen den 27:e september och kung Carl XVI Gustaf, 75, höll sitt tal för att med det lämna över stafettpinnen till talmannen, som även i år blev Andreas Norlén, 49.

Samtidigt märkes det att något inte stod rätt till med drottning Silvia, 78, som även hon var på plats på den stora dagen. Hon tvingades nämligen avbryta på grund av sjukdom.

Även kungaparets två barn kronprinsessan Victoria, 45 och prins Carl Philip, 43, samt deras respektive prins Daniel, 49, och prinsessan Sofia, 37, var på plats inför riksmötets öppnande.

Drottning Silvias frånvaro – hovet bekräftar sjukdomen

Under det pågående mötet rapporterar TT om Silvias tillstånd och skriver:

Annons

Drottning Silvia fiskar upp halstabletter ur handväskan efter upprepade hostattacker under riksmötets öppnande”, skriver TT om Silvias beteende under mötet. Det noteras också att hon inte ville skaka hand med talmannen Andreas.

Efter det formella mötet hade avslutats bar det under kvällen av mot Hötorget i Stockholm för festligheter. Men här saknades då drottningen. När Hänt når hovets informationschef Margareta Thorgren berättar hon om anledningen till frånvaron.

”Drottningen blev under dagen förkyld och valde därför att hålla sig hemma.”, skriver hon i ett privat meddelande.

I samband med drottningens insjuknande nåddes de av nyheten att Danmarks drottning Margrethe, 82, insjuknat i covid-19. Då Silvia och Margrethe suttit nära varandra på drottning Elizabeths begravning togs beslutet att läkare snabbt behövde kallas in.

Lyckligtvis var drottning Silvia negativ på covid-testet som togs.

Kungen lämnar Stockholm – ute på uppdrag utan Silvia

Under lördagen skulle kungaparet ut på uppdrag igen. Det var nämligen dags för fanöverlämningen till Skaraborgs regemente.

Och trots att vi i veckan nåddes av den glädjande nyheten att Silvia åter är tillbaka på benen så saknades hon under lördagen och Carl Gustaf var tvungen att ta sig an uppdragen på egen hand.

Säkert ovant för kungen att åka ut på uppdrag på tu man hand då han oftast har sin hustru vid sin sina – men vi är övertygande om att det gick galant ändå!

FOTO: Pontus Lundahl/TT/Henrik Montgomery/TT

Annons