LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Drottningen går emot sin egen familj – alla i chock efter beslutet

03 jul, 2024 
Maria Broberg
Drottning Margrethe förvånade alla när hon för två år sedan avslöjade att hennes barnbarn skulle fråntas sina kungliga titlar.
Idag beskriver experter händelsen som en ”dramatisk situation i kungahusets nyare historia”.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidentenBrand logo
Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidenten

För cirka två år sedan chockerade drottning Margrethe, 84, det danska folket och den danska kungafamiljen när hon avslöjade att hennes barnbarn, prins Joachims barn, skulle fråntas sina kungliga titlar.

Avslöjandet fick starka reaktioner trots att Margrethe argumenterade för att hon vill att ”barnbarnen ska vara friare att skapa sina egna liv utan restriktionerna som kopplingen till kungahuset innebär”.

Barnbarnen som fråntogs sina titlar var Nikolai, 24, Felix, 21, Henrik, 15, och Athena, 12, som idag bär titlarna som greve eller grevinna.

Familjens reaktioner på Margrethes beslut: ”I chock”

Prins Joachim har de två första sönerna med sin exfru grevinnan Alexandra Christina Manley, 59, och de två yngsta barnen med sin fru prinsessan Marie Cavallier, 48.

Kort efter Margrethes beslut om barnbarnens titlar sa Alexandra till danska BT:

– Vi är alla förvirrade efter beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet har tagits ifrån dem.

Annons

– Det är aldrig roligt att se sina barn bli illa behandlade på det här sättet. De är själva i en situation som de själva inte förstår, berättade han då till danska tidningen Eksta Bladet.

Prinsessan Marie, Nikolai, Felix, Henrik, Athena och prins Joachim.FOTO: TT

Experten om Margrethes dramatiska beslut: ”Öppet uppror”

Nu beskriver kungahusexperten Thomas Larsen det som hände för två år sedan som en ”sällsynt dramatisk situation i kungahusets nyare historia”, skriver norska Se og Hør.

– För det är det närmsta vi kommer ett öppet uppror, och även ett öppet uppror från prins Joachims sida mot drottning Margrethe, säger Thomas Larsen i podcasten Kongehuset beg kulissen rapporterar BT.

Thomas Larsen berättar vidare att det var en kamp som Joachim var dömd att förlora, något som han förmodligen var medveten om, enligt Larsen.

Annons

Drottning Margrethes ursäkt: ”Starka reaktioner”

Efter drottning Margrethes chockbeslut och efter att många av reaktionerna hade nått henne, valde 84-åringen att säga ifrån.

”Det gör ett stort intryck, och jag är ledsen”, sa drottningen i uttalandet rapporterar Se og Hør.

”De senaste dagarna har det varit starka reaktioner på mitt beslut om framtida användning av titlar för prins Joachims fyra barn. Det påverkar mig naturligtvis”, fortsatte hon.

Margrethe förklarade också varför hon gjorde förändringen.

”Att bära en kunglig titel innebär en rad skyldigheter och uppgifter som i framtiden kommer att vara förbehållna färre medlemmar av kungafamiljen. Denna förändring, som jag anser nödvändig för monarkins framtid, vill jag göra i min tid.”

Tidigare i år, den 14 januari, abdikerade Margrethe och lämnade över tronen till sin äldste son, Frederik, 56.

Idag är han kung av Danmark och gift med drottning Mary. Tillsammans har de barnen kronprins Christian, 18, prinsessan Isabella, 17, prins Vincent, 13 och prinsessan Josephine, 13.

FOTO: TT

Annons