TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvia om svåra sjukdomen – oron för familjen

13 maj, 2022 
Charles Thulin
Drottning Silvia
Drottning Silvia har förlorat både sin mamma och bror i Alzheimers.
– Som så många andra människor, världen över, har jag fått lära mig hur förkrossande denna sjukdom är, säger hon.
Annons
Drottning Silvias sorg efter brodern Walther Sommerlaths dödBrand logo
Drottning Silvias sorg efter brodern Walther Sommerlaths död

Drottning Silvia, 78, arbetar flitigt med sina hjärtefrågor som hon brinner för, barns väl genom stiftelsen Childhood som hon grundade 1999. Hon är även hedersambassadör för Alzheimer’s Disease International, och grundare av stiftelsen Silviahemmet, som främjar utbildning och praktik inom vård av personer med kognitiva hjärnsjukdomar.

Drottning Silvia och Estelle
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillsammans med sitt barnbarn prinsessan Estelle.

Det är något Silvia själv har erfarenhet av, drottningen bär på stor sorg. Hennes mamma Alice drabbades troligtvis av demens då hon behandlades med elchocker efter en depression som uppstod efter andra världskriget.

Annons

– Hon fick ju mediciner och elchocker. Det var skrämmande, men hon mådde bra efteråt. Men idag är det många som säger att det var det som gav henne demensen senare, att man gav henne elchocker i båda hjärnhalvorna. I dag vet man mer och ger bara elchocker i den ena hjärnhalvan, har Silvia tidigare sagt till Claes Elfsberg i en SVT-intervju.

Både drottningens mamma och bror drabbade

Det var 1997 som hennes mor Alice Sommerlath dog på Drottningsholms slott, 90 år gammal. Även Silvias broder Walther somnade in på slottet, 86 år gammal. Mot slutet av sitt liv flyttade han till Sverige för att vara nära sin yngre syster och övriga familjen. Han gick samma tragiska öde till mötes som modern, alzheimer.

I slutet av april berättade Silvia gripande om den svåra sjukdomen, i ett tal på en Karolinska Institutet under en konferens med fokus på forskning kring Alzheimers sjukdom.

Silvia tillsammans med Alice och Walter Sommerlath
Drottning Silvia tillsammans med sin mamma Alice Sommerlath och pappa Walther Sommerlath (d.ä). Bilden visar drottningen med sina föräldrar strax innan Walther gick bort 1990.

– För flera år sedan, förlorade jag min mamma i Alzheimer. Och förra året, min bror. Som så många andra människor, världen över, har jag fått lära mig hur förkrossande denna sjukdom är. Jag har sett vad den gör mot personer den drabbar, och deras anhöriga. Men låt mig försäkra er, jag har aldrig någonsin tappat hoppet, att en dag kommer vi finna ett sätt att vinna över Alzheimers, säger drottning Silvia bland annat i sitt rörande tal.

Annons

Drottning Silvia om sin mamma Alice svåra sjukdom

Enligt hjärnfonden kallas demens ibland ”de anhörigas sjukdom”, där den sjukas familj måste brottas med stor sorg, oro och hjälplöshet till följd av den anhörigas gradvisa försämring. Silvia har i högsta grad erfarenhet av detta. Hon har pratat mycket om sin mammas sjukdom.

– När hon gick in i badrummet blev hon ibland väldigt rädd. För hon såg en person som hon inte kände igen. Hon hade blivit så mycket äldre och tänkte, “Det här är en annan person”, sa Silvia tidigare till Svensk damtidning och berättade om ett sorgligt minne där modern Alices symtom blev mycket tydliga:

– Jag kommer ihåg en gång när vi satt vid middagen, hon satt bredvid mig, och tittade på kungen på andra sidan. Och sa, “Du har inte hälsat på mig”. Hon hade glömt det. Så han gick upp och gjorde det igen. Jag tror han fick gå upp fem gånger.

Hjärnfondens hemsida kan du hitta mer information om Alzheimers sjukdom.

FOTO: TT

Annons