ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Därför medverkar inte prinsessan Estelle på Nobelfesten 2022

09 dec, 2022 
Prinsessan Estelle
Under lördagen är det Nobelfest.
På plats kommer man se flera kungligheter – men inte prinsessan Estelle. Varför inte? Hänt reder ut!
Annons
Hänts julkalender 10 – varför firar vi Nobel?Brand logo
Hänts julkalender 10 – varför firar vi Nobel?

Lördag den 10:e december är det dags för Nobelfesten. Vilka som är bjudna och vad alla har på sig brukar bli de stora snackisarna och för bara några dagar sedan var det en kunglig nyhet på tapeten: kronprinsessan Victoria var sjuk och det var då oklart om hon skulle kunna hinna bli frisk.

– Hon ställer in morgondagens uppdrag – invigningen av Stockholms stadsmissions mötesplats St Paul, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam då och sa:

Annons

– Så kronprinsessan är hemma idag – av respekt för andra så gör hon aktiviteten med stadsmissionen en annan dag.

Kronprinsessan Victoria frisk – dagar innan Nobel

Hovets informationschef trodde dock inte att kronprinsessans sjukdom skulle hålla i sig särskilt länge.

– Kronprinsessan är lätt förkyld. Vi tar en dag i taget, sa hon och la till:

– Hon planerar absolut att gå på Nobelfesten. Hon har bara en lättare förkylning.

Under torsdagen kunde alla kungliga fans pusta ut: för på Kungahusets officiella Instagram kunde man se Victoria pigg och på benen igen vid ett besök vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Annons
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria under kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2019.Foto: Christine Olsson / TT

Prinsessan Madeleine kommer inte att närvara vid Nobelfesten

Men systern prinsessan Madeleine kommer inte närvara, av en helt annan anledning än sjukdom. Hon och maken Chris O'Neill stannar kvar i USA, kort och gott på grund av avståndet.

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, har Margareta Thorgren, hovets informationschef, sagt till Svensk dam.

Annons

– Generellt kan man säga att prinsessan Madeleine och herr Chris O’Neill gärna deltar om de i samband med Nobelfesten är i Sverige, eller har någon annan aktivitet i Sverige, men har de inte det är avståndet för långt för att delta.

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine under kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott 2019. FOTO: Christine Olsson/TT

Därför stoppas prinsessan Estelle från Nobelfesten

Men hur ser det ut med vår blivande drottning, prinsessan Estelle?

När Hänt är i kontakt med hovet och frågar om Estelle kommer att delta under festen så hänvisar de till den kungliga kalendern. Där kan man helt enkelt se att ingen liten prinsessa kommer att närvara.

Så vad är anledningen till det? Jo, det är ju så att prinsessan Estelle har några år kvar till 18. På Nobelfesten är det 18 årsgräns, vilket betyder att hon får vänta i åtta år till innan hon får gå på den omtalade och stora festen.

Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag. Foto: Karin Törnblom / TT
Annons