LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allt du vill veta om Nobelfesten 2022 – datum, maten och gästerna

09 dec, 2022 
AvJulia Riddertorp
Nobelmiddagen 2019
Varje år anordnas en fest med otrolig noggrannhet. Nobelfesten är en årlig tillställning för över tusen gäster som samlas för att hylla nobelpristagarna varje år.
Här kan du läsa allt om Nobelfesten 2022!
Annons
Här är reglerna som kungafamiljen måste följaBrand logo
Här är reglerna som kungafamiljen måste följa

Årets fest börjar närma sig och det är mycket som planeras och organiseras inför denna storslagna fest.

Nobelfesten är en årlig tillställning för cirka 1,300 gäster där hedersgäster och andra utvalda utmärkande personer samlas för att hylla pristagare i olika kategorier.

Detta år lär bli lika spektakulärt som tidigare och vi är förstås nyfikna på vad detta år har att erbjuda. Här hittar du allt om Nobelfesten 2022!

Vilket datum är Nobelfesten?

Nobelfesten äger rum samma dag som nobelmiddagen, vilket är den 10 december.

Under kvällen hyllas nobelpristagarna för sina upptäckter och arbeten och blir tilldelade medaljer i Stockholms konserthus. Därefter bjuds det på middag och firande i stadshuset, självaste nobelfesten!

Annons

Vilka är bjudna till Nobelfesten 2022?

Några självklara hedersgäster varje år är den svenska kungafamiljen och i år kommer kungligheterna, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia att närvara när nobelpriset delas ut. Därav är förstås även pristagarna inbjudna tillsammans med respektives familj eller släkt.

Det är cirka 2 000 inbjudningar som skickas ut varje år och 200 av dessa är reserverade för studenter. Vad gäller dessa studenter så kan de skicka in en ansökningsblankett med 50 kronor för att bli en av de utvalda framtida forskarna. Men det gäller att svara i tid för att få delta under festligheterna, svarar du för sent så stryks du med detsamma.

Studenterna har alltså en ordentlig tur om de får en inbjudan till festen. Det är i princip omöjligt att få sig en inbjudan om du inte är en otroligt framstående och inflytelserik person eller en kunglighet, sponsor eller medlem i Nobelstiftelsen.

Annons

Den sista gruppen av personer som däremot kan få delta är journalister. Men även där sker ett urval och för många journalister är det en dröm att få rapportera från festen. Men som nämnt är det inte enkelt att få sig en plats.

Vilken musik spelas på Nobelfesten?

Vad gäller musiken under kvällen så ska det kunna tillfredsställa alla smaker och även kunna ta emot flera olika önskemål från publiken. Därav är det alltid en orkester som spelar under kvällens gång.

Från tidigare år har orkestrar som Phontrattare spelat och förra året framträdde även solisten Sol Gabetta med sin cello.

Vad kostar det att gå på Nobelfesten?

En sådan stor och glamorös tillställning kostar förstås en hel del pengar. Till och med kuverten på Nobelbanketten kostar 3 295 kronor.

Men alla gäster som är inbjudna betalar inte för kuvertet, utan alla gästerna som blir inbjudna är helt enkelt välkomna och behöver inte betala någon avgift.

Annons

Vilken mat serveras på Nobelfesten?

Middagen är precis som allt annat på festen – något utöver det vanliga! Menyn hålls hemlig fram tills middagen äger rum men är utvärderad noggrant av Nobelstiftelsen sedan månader tillbaka. Men de som ansvarar för middagen är känt!

Att få möjligheten att ansvara för maten är ett av de mest prestigefyllda uppdragen i karriären för kockar och tidigare år har bland andra Tom Sjöstedt, Sebastian Gibrand ansvarat för de förträffliga middagarna.

Trots att menyn är hemlig så har årets kockar avslöjat detaljer av vad som komma skall. Det är nämligen alger och plommon som kommer prägla maten i år när kocken Jimmi Eriksson står för maten och Annie Hesselstad ansvarar för desserten.

Dukningen på Nobelfesten 2019.
Dukningen på nobelfesten år 2019!

Vilka priser delas ut på Nobeldagen 2022?

Priserna som delas ut varje år är i fem olika kategorier. Fysik, Kemi, fysiologi eller medicin samt litteratur och fred. Men ett pris i ekonomi delas även ut och pristagarna för i år har gjort stora upptäckter eller verk som ska prisas denna kväll.

Annons

I kategorin fysik eller medicin blev det pristagaren Svante Pääbo med motiveringen: ”För hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution.

Vad gäller fysik blev det flera pristagare i kategorin fysik, nämligen Alain Aspect, John F. Clauser samt Anton Zeilinger där motiveringen löd som följande:

För experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap.

Inom kemi blev det även där flera pristagare inom samma kategori. Tillsammans fick de motiveringen För utveckling av klickkemi och bioortogonal kemi och pristagarna blev Barry Sharpless, Carolyn Bertozzi och Morten Meldal.

Inom litteratur blev pristagaren som tidigare nämnt, Annie Ernaux med motiveringen: ”För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Fredspriset tog Ales Bialiatski, med organisationen Memorial och Center for Civil Liberties emot där motiveringen löd ”För att de är enastående förkämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i grannländerna Belarus, Ryssland och Ukraina”.

Sista priset som delades ut i år var inom ekonomi med temat finanskriser och forskningen om banker som ingick i motiveringen. Pristagarna i denna kategori blev Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Annons