extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra
TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Därför har inte kronprinsessan Victoria sociala medier – hovets svar

24 jan, 2023 
Kronprinsessan Victoria
Visste du att prinsessan Madeleine har två Instagram-konton? Ett hemligt där hon kan gilla och kommenterar sina vänners inlägg – samt ett officiellt konto.
Men systern kronprinsessan Victoria har dock inget alls. Här är anledningen bakom beslutet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Se kronprinsessan Victorias miss i TV – nära att fallaBrand logo
Se kronprinsessan Victorias miss i TV – nära att falla

Idag har nästan var och varannan person sociala medier. Det är Instagram, Facebook, Tiktok och Twitter – alla vill vara så uppdaterade som möjligt, helst hela tiden.

Så, är kungligheterna ett undantag, eller har alla sociala medier där med? Sitter även de och scrollar om kvällarna strax innan de ska lägga sig? Svaret är att nästintill alla har – men dock inte kronprinsessparet. Nu reder Hänt ut varför.

Prinsessan Madeleine har två konton

Prinsessan Madeleine har hela två Instagram-konton. Hon har ett privat, mer hemligt, under namnet Leni82. Där följer hon ett fåtal, förmodligen sina närmsta, så att hon kan gilla och kommentera deras inlägg fritt. Även maken Chris har ett låst Instagramkonto.

Annons
Prinsessan Madeleines privata konto.
Prinsessan Madeleines privata konto.

Madeleine har även ett större konto vid namn Princess_madeleine_of_sweden som har flera hundratusentals följare.

Prinsessan Madeleine kan dela med sig av privata bilder på barnen.
Prinsessan Madeleine kan dela med sig av privata bilder på barnen.

Prinsparets Instagram-konto

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia delar på sitt Instagram-konto. Det heter Prinsparet och har även det flera hundratusentals följare.

Prinsparet har delat med sig av en bild på sin hund.
Prinsparet har delat med sig av en bild på sin hund.

Men varför har inte kronprinsessparet det då? De har inget eget Instagram-konto eller Facebook-sida utan använder kungahusets officiella sociala medier. Deras inlägg verkar dessutom nästan alltid vara skrivna av informationsavdelningen och det är sällan någon privat inblick, utan inläggen handlar om offentliga uppdrag.

Annons

Hovets svar om kronprinsessan Victorias beslut för sociala medier

Kronprinsessan och prins Daniel delar sociala medier med kungen och drottningen, vilket är Instagram-kontot Kungahuset.

– Kungahusets sociala medier är kungaparets och kronprinsessparets kanaler, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt. Hon fortsätter:

– Medvetet val.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel vid Sverigemiddagen på Stockholms slott.Foto: Pontus Lundahl / TT

Så använder utländska kungligheter sociala medier

Som sagt är sociala medier större än aldrig förr i dagens samhälle – vilket kungligheterna i diverse länder verkar ha förstått.

Annons

Till exempel skaffade till och med drottning Elizabeth sociala medier, ett år innan hon gick bort. Då var hon alltså 95 år gammal men ändå sugen på att etablera sig på Instagram. Drottningen verkade ta det på stort allvar, då det brittiska kungahuset tog hjälp av LinkedIn och sökte efter en ”Digital kommunikationsmanager som kan hitta “nya sätt att upprätthålla drottningens närvaro i offentligheten och på världsscenen”.

Det danska kungahuset har ett konto på både Facebook och Instagram, något de skaffade sig för flera år sedan. Då kommenterade hovet beslutet:

– Danskarnas medievanor förändras och kungahuset vill vara där danskarna är, sa drottningens hovmarskalk Michael Ehrenreich i ett pressmeddelande.

Kung Charles och hans Camilla hade innan han blev kung ett eget konto som än finns kvar under namnet Clarence House.

Idag är det dock inte aktivt utan de publicerar nu enbart under The Royal family. Prins William och Kate har ett konto som heter Princeandprincessofwales.

Kung Charles och Camilla.
Kung Charles och Camilla.

Drottning Rania av Jordanien var tidig med att våga vara lite mer personlig på sociala medier. Hon var bland de första att lägga ut lite mer vanliga ”mobilkamerabilder”, som till exempel från en middag eller från hennes trädgård. Dock värvar hon detta med att uttrycka lite mer seriösa åsikter, då hon brinner för mänskliga rättigheter. Hon bjuder alltså på en härlig blandning, på både sitt Instagram-konto och Twitter.

Drottning Rania av Jordanien
Drottning Rania av Jordanien har miljontals följare på Instagram.
Annons