LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Danska prinsen död: Därför vägrar han begravas bredvid drottningen

14 feb, 2018 
Malin Ljung
Danska prins Henrik har somnat in. Det är oklart var han ska få sin sista vila – för så sent i höstas meddelade hovet att Henrik vägrar begravas bredvid sin hustru drottning Margrethe.
Annons

I tisdags klockan 23.18 somnade danska prins Henrik, 83, in, omgiven av sin hustru drottning Margrethe och sönerna kronprins Frederik, 49, och prins Joachim, 48.

Sedan den 28 januari har prins Henrik vårdats på Rigshospitalet i Köpenhamn för en tumör i lungan. Han flögs då hem från en resa i Egypten, där man upptäckt tumören. Bara dagar senare flyttades han till infektionsmedicinska avdelningen, detta efter att han drabbats av lunginflammation.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Trots de många komplikationerna verkade familjen då ha gott mod om Henriks tillstånd, framför allt efter att de fått reda på att tumören var godartad.

– Vi är alla naturligtvis lättade över att tumören var godartad. Men så är det ju också en infektion som måste behandlas. Han är på bättringsvägen och det får vi nöja oss med just nu, sa prins Joachim till tidningen BT och fortsatte:

– Han är naturligtvis svag, men på det hela är ändå humöret gott.

Annons

I slutet av förra veckan vände det dock – den danska kungahuset meddelade att prins Henriks tillstånd var “allvarligt försämrat”. Äldste sonen, kronprins Frederik, skyndade hem från OS i Sydkorea och hela helgen har familjen vakat vid prins Henriks sida. I tisdags flyttades den svårt sjuke prinsen från sjuhuset till Fredenborgs slott där han önskade tillbringa sin sista tid. Bara timmar senare somnade han in, omgiven av familjen.

Prins Henrik gifte sig med den danska kronprinsessan Margrethe 1967, fem år senare kröntes hon till drottning. Men Henrik förblev prins, mot sin vilja. Något han vid ett flertal gånger under årens lopp visat sitt missnöje för.

– Historiskt är det fel. Bortsett från de senaste cirka 100 åren har det alltid varit så att när drottningen ärvde kungariket, blev mannen kung och fick därmed samma rang som sin hustru. Den likställdheten har inte vi och det är skevt, sade Henrik till den danska nyhetsbyrån Ritzau år 1992.

Annons

För tre år sedan talade prins Henrik med franska tidningen Le Figaro om att han fortfarande inte hade kommit över sin titel:

– Varför bara vara prins och Hans Höghet, men inte Hans Majestät? Det gör mig arg att jag utsätts för diskriminering. Danmark, som annars är känt för att ivrigt försvara jämställdhet mellan könen är uppenbarligen villigt att betrakta äkta makar som mindre värda än sina fruar.

I höstas tog det en dramatisk vändning. Henrik hade då, efter år av missnöje, tagit det oväntade beslutet att han inte vill begravas bredvid sin hustru i Roskilde domkyrka efter sin bortgång.

– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han har blivit tilldelad i den danska monarkin. Den missnöjdheten har de senaste åren vuxit mer och mer, sa det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby i en intervju med BT.

– För prinsen är beslutet att inte låta sig begravas vid sidan av drottningen en naturlig konsekvens av att han inte blivit likvärdigt behandlad i förhållande till sin maka – genom att inte få den titel och roll han önskade.

Annons

Enligt uppgifter ska drottning Margrethe varit införstådd och accepterat makens beslut. Var prins Henrik ska begravas är inte kommunicerat.

Svenska kungafamiljen, som står nära den danska, sörjer nu prins Henrik.

– Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med Drottning Margrethe, Kronprins Frederik och Prins Joachim med familjer. Vi minns Prins Henrik med stor värme, säger svenske kungen i ett uttalande.

FOTO: Ibl

Annons